Haziran ayında Musul’u ele geçirdikten sonra Irak’ın içlerine doğru ilerleyen IŞİD, bir çok noktayı ele geçirdi. Ele geçirdiği noktalarda çok sayıda militan ve ağır silah bırakan IŞİD, Irak’ın ortalarına doğru ilerlerken Kürdistan Bölgesel yönetimi de sıkı güvenlik önlemleri aldı. IŞİD ile Bin 50 kilometre sınırı bulunan Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Irak merkezi hükümeti ile Kerkük’ün Celawla bölgesinde sadece 15 kilometrelik sınırı kaldı. Kerkük’ten başlayıp Suriye sınırına kadar inen hattı IŞİD’in elinde tuttuğu bin 50 kilometrelik hattı koruyan Peşmerge birlikleri ise 4 aydan bu yana alarmda bekliyor.
IŞİD İLE ARALARINDA 47 METRE MESAFE VAR

Irak ordusunun Kerkük’ü bırakıp Bağdat’a yakın bölgelere çekilmesinin ardından oluşan boşluğu ise Peşmerge birlikleri doldurdu. Kerkük çevresinde bulunan köylere yerleşen peşmerge birlikleri yeni mevziler kurarak, IŞİD’den gelecek saldırıları önlemek için hazırlık yaptı. Kerkük’ün batısında bulunan Hawice İlçesi'ne bağlı Molla Abdullah Köyü ise aradan geçen Dukan çayının sınır oluşturması nedeniyle en stratejik bölge konumuna geldi. Molla Abdullah Köprüsü'nün bir tarafında IŞİD, diğer tarafında ise Peşmerge birliklerinin mevzileri bulunuyor. Köprünün iki tarafında bulunan IŞİD militanları ve Peşmerge birlikleri arasında 47 metre mesafe var. Köprü üzerinde hem IŞİD hem Kürdistan bayrağı dalgalanırken, bölgede görevlendirilen Peşmergeler ise sürekli teyakkuz halinde bekliyor.

DHA EN YAKIN MEVZİYİ GÖRÜNTÜLEDİ

Irak’ın en tehlikeli bölgelerinden biri sayıldığı için sivillerin girişine yasak olan Molla Abdullah köprüsündeki IŞİD mevzileri, özel bir izinle bölgeye giden DHA görüntüledi. Molla Abdullah bölgesine gitmek için çok sayıda kontrol noktasından geçilirken, Peşmerge’nin bölgeye yüklü bir askeri yığınak yaptığı görüldü. 47 metrelik köprünün Kerkük tarafından Kürdistan bayrağı bulunurken, hemen karşısında kurulan mevzilerde ise IŞİD’in bayrağı dalgalanıyor. Köprünün üstüne kurulduğu Dukan Çayı'nın kenarındaki belli noktalarda da IŞİD’in bayrağı ve keskin nişancılarının bulunduğu küçük barakalar göze çarpıyor. Peşmerge ve IŞİD militanlarının birbirine en yakın olduğu bölgede gerginlik olduğu görülürken, yetkililer IŞİD militanlarının mevzilerinden hiç çıkmadıklarını ve görüntü vermediklerini söyledi.

KOALİSYON UÇAKLARI KEŞİF UÇUŞU YAPIYOR

Molla Abdullah Köprüsü üstünde görev yapan Peşmerge birliklerinden Yüzbaşı Sagman Abdullah, "Burası aramızdaki en yakın nokta. Şu anda teröristlerle aramızda 50 metreden az mesafe bulunuyor. Burada güçleri çok az. Karşıda bir karargahları geçtiğimiz günlerde uçaklar tarafından bombalandı. Gündüz saatlerinde genellikle dışarı çıkmıyorlar. Gece karanlık bastığında dışarı çıkıyorlar. Ancak barakalarda keskin nişancıları var. Peşmerge’nin gücü burada bunları temizlemek için yeterlidir. Bu konuda bize verilecek emri bekliyoruz" dedi.
 
DHA ekibinin bölgede bulunduğu sırada koalisyon uçaklarının da havadan IŞİD’in elinde bulunan bölgelerde keşif uçuşu yaptıkları görüldü. Bölgede bulunan Peşmergeler de IŞİD’in olası sızmalarına karşılık sık sık çöl olan bölgede de arama çalışması yapıyor.