Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Mersin Gümrüğü'nde düzenlenen kaçak kırmızı et operasyonuyla ilgili, "Transit ticaret kapsamında yurt dışına çıkartılması gereken bu mallar çıkarılmayıp Türkiye'ye sokuluyor.

Gümrük işlemi yapılmaksızın, gümrük işlemine tabi tutulmaksızın. Yüzde 225 oranında kırmızı ette gümrük vergisi söz konusu.

Dolayısıyla bu gümrük vergileri ödenmeden Türkiye'ye sokulan toplam mal miktarının bin 44 ton olduğu tespit ediliyor. Bu, bugüne kadar bu alanda, hatta tüm eşya gruplarında geçerli, ortaya çıkartılan en büyük gümrük kaçakçılığı olayıdır" dedi.


CANIKLİ: PİYASA DEĞERİ 28 MİLYON

Mersin'de gümrük antrepolarında başlatılan ithal kırmızı et kaçakçılığı ile ilgili kente gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, açıklamalarda bulundu. Bakan Canikli, ortaya çıkartılan kaçakçılığın boyutunun bugüne kadarki en büyük miktar olduğunu belirterek, savcılığın 11 kişi hakkında işlem başlattığını, ilk etapta adli kontrol kararı aldığını, soruşturmanın çok yönlü sürdürüldüğünü söyledi.

Ortaya çıkartılan şebekenin tamamen çökertilmesi için idari ve cezai sürecin devam ettiğini anlatan Bakan Canikli, yapılan sayımda, akıbeti belli olmayan 1044 ton ithal kırmızı etin piyasa değerinin 28 milyon olduğunu da ifade etti.

Mersin'de ortaya çıkartılan ithal kırmızı et vurgunundan sonra soluğu Mersin'de alan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'nde konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Emniyet Müdürü Hasan Hüseyin Bahar Jandarma Komutanı Albay Ömer Uyan, Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Murat Kahraman ile diğer ilgiler katıldı.