Yurt genelinde ortaya çıkan yasa dışı dinleme skandallarının Antalya ayağında başlatılan soruşturmada, Antalya EmniyetMüdürlüğü İstihbarat Şubesi'nde kümelenen paralel yapının yüzlerce vatandaşı uydurma suçlamalar ve sahte isimlerle dinlediği belirlendi.

Konuyla ilgili Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturmanın sona ermesi üzerine dava açıldı. Soruşturma kapsamında, Emniyette görevli çok sayıda polisin de ifadesi alındı. Emniyetteki cemaat çarkını ise Savcılıkta ifade veren kadın polisler deşifre etti.

Kadın polislerin ifadeleri şöyle:

ŞUBE İÇİNDE AÇIKÇA PARA TOPLUYORDU

Tuba Ö.: "2011-2014 yılları arasında Antalya İstihbarat Şube Müdürlüğün'de görev yaptım. İstihbarat Şube'nin Organize Bürosunda çalışmaya başladığım dönemde paralel yapı olarak adlandırılan Fethullah Gülen cemaati içerisinde İsa Y. ve Şenol O. yer alıyordu. Şenol O., komiser olmadan önceki memuriyetinde aynı cemaat içerisinde faaliyet gösteriyor, İstihbarat Şube'deki bazı arkadaşlardan cemaat adına para topluyor ve hatta şubenin cemaat imamlığını yapıyordu. Gökhan T, Asım D ve Yavuz Bölek'in aynı cemaat yapılanması içerisinde yer aldıklarını duydum, yaptıkları işlemlerde hukuka uygunluk yoksa en alt kademede görev yapan memurların kullanıldığını düşünüyorum."

PARALELİN ŞUBE İMAMI RÜTBELİLERDEN DE ÜSTÜNDÜ

Hülya Ü.: "Şubede görev yapan, İsa Y., Şenol O.,Asım D., Gökhan T., Bülent E. ve Yavuz B. isimli amirlerimin günümüzde paralel yapı olarak adlandırılan Fethullah Gülen cemaati olarak bilinen yapı içerisinde yer aldıklarını, Şenol O.'nun cemaat adına para topladığını ve şube imamı olarak faaliyet yürüttüğünü duydum. Hatta Şenol O., şube içerisinde kendisinden daha üstün rütbede bulunan amirlere göre daha üstündü. Bunun nedeninin de imam konumundan kaynaklandığını düşünüyorum."

TÜM ŞUBEYİ FİŞLEMİŞLERDİ

Serap C.: "Benim de telefonumun dinlendiğini öğrenince durumu Şube Müdürüne sordum. Müdürün, 'Bizim dinlediğimiz şahıslar arasında senin de ismin geçmiş olabilir, bizde seni bu nedenle dinlemişizdir, herhangi bir yere şikâyette bulunsan da bir sonuç alamazsın, çünkü bizim dinlemelerimizin hepsi Mahkeme kararı ile ve yasaldır. Bir sonuç alamazsın' demesi üzerine herhangi bir makama şikâyette bulunmadım. Dinleme tarihine yakın bir zamanda büroda çalışırken çıktısı almak üzere yazıcıya gidip gelene kadar masamdaki bilgisayara Polis Memuru M.D.'nin USB cihazını taktığını ve Excel dosyası açtığını gördüm. Bu Excel dosyasında şube personelinin isimlerinin olduğu bir liste vardı. Listede bulunan şahısların bazılarının karşısında 'Ilımlı - Namaz Kılıyor - Kılmıyor' ibareleri yazıyordu. M.D. bu listeyi okuduğumu görünce dosyayı kapattı. Kendisine ne yaptığını sorduğumda 'Bunu burada konuşmayalım, ben bunu yapmak zorundayım, ama burada anlatamam' dedi. Bunun üzerine konuyu Şube Müdürü olan Mustafa Karaarslan ile paylaştım ama müdür bu konu hakkında yorum yapmadı."

BÜROKRATLARA KANCA

Paralel yapının Antalya'da yüzlerce bürokrat, asker, polis ve siyasetçiyi dinlediği belirlendi. Antalya İl Özel İdaresi İmar ve İnşaat Daire Başkan Vekili Filiz Atay da yasa dışı olarak dinlenen mağdurlardan biri. Bulunduğu konum itibariyle Antalya il ve ilçelerinde Devlet adına yaptırılan kamu kurum ve kuruluş binalarının yapımında kullanılan parasal harcamalarda yetkili kişi olduğunu savcıya anlatan Atay, örgütün kendisini görevden alınarak yerine kendi adamlarını yerleştirmek için dinlediğini düşündüğünü belirtti.

MAĞAZA SAHİBİ EMNİYET İMAMIYDI

Yasadışı dinlenen polislerden Ayvaz Şimşek, bir giysi mağazası sahibinin Kumluca Emniyetinden sorumlu cemaat imamı olduğunu söyledi. Cemaate himmet vermeyen polis arkadaşlarının karakol dışında başka birimlerde görevlendirilmediğinin altını çizen Şimşek dinlenme sebebi olarak şunları söyledi: “Fethullah Gülen isimli şahsın aleyhinde sık sık konuşmam, bunu dile getirmem, ona hizmet edenlerin de ondan bir farkının olmadığını belirtmem dolayısıyla da Gülen cemaatine ters düşmemden dolayı dinlendiğini biliyorum."

BİNBAŞIYI 'KASİYER' DİYE DİNLEMİŞLER

Usulsüz olarak telefonları dinlenen mağdurların farklı meslek gruplarına mensup gibi gösterildiği ve isimlerinin de evraklarda gizlendiği ortaya çıktı. Antalya Valiliği İl Mahalli İdareler Müdürü Oğuz Kahraman manifaturacı, Astsubay Yılmaz Kafa Şoför, Binbaşı Ebru Özbay kasiyer, Yarbay Metin Alkya pazarlamacı, Teğmen Ayhan Gedük seracı, 3. Sınıf Emniyet Müdürü Zeynel Abidin Kaya, muhasebe çalışanı, Emniyet Amiri Alper Çalışkan taksici, polis Memurları Özgür Çelik seracı, Hüseyin Köyvar büfeci, Abdullah Kurt su tesisatçısı, Kemal Yıldız rent a car sahibi, Ahmet Yıldırım kamyon şoförü Komiser Yardımcısı Yasin Şahin ise Gece Klübü Çalışanı denilerek dinlemeye alındı.

BİREYSEL DEĞİL ÖRGÜTSEL FAALİYET

Savcılık iddianamede örgütle ilgili şu tespitlerde bulundu: İşlenen suçun bireysel olarak işlenmesinin mümkün değil. İlk bilgi notunu yazan görevliden dinleme kararının alınıp uygulanmasına kadar evraklarda paraf ve imzaları bulunan tüm görevliler sorumlu. Yasa dışı dinleme örgütlü yapıldı. Gerçeğe aykırı evrakla yasalarla hakları güvence altına alınan vatandaşlar değişik yasa dışı örgüt üyeleri gibi gösterildi ve iletişimlerine müdahale edildi.