Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı, 2012 yılı Ekim ayında başlayan proje kapsamında görevli polisler tarafından izlenme oranı yüksek dizileri takip ederek trafik kurallarına uyulma istatistiğini çıkardı. 
Trafik uzmanlarının son olarak ekim ayı boyunca takip ettiği 34 dizide emniyet kemeri takma ve araba kullanırken cep telefonu kullanma oranları belirlenerek bir rapor hazırlandı. 

2 binden fazla bölüm

Trafik Eğitim ve Araştırma Şube Müdürü Mehmet Kamil Ekmekçi’nin başında bulunduğu ekip Show TV, TRT 1, ATV, FOX TV, STV, Kanal D ve Star TV’de yayımlanan 60’a yakın diziyi izliyor. Dizilerdeki emniyet kemeri takma ve cep telefonu kuralının geçtiği tüm sahneleri tek tek tespit ediyor. Bu sahneleri 10-15’er saniyelik görüntüler haline getiren ekipler sonuçları dizi yapımcı ve yönetmenlerine gönderiyor. Trafik kurallarına uyan dizilere teşekkürlerini ileten emniyet, kurallara uyulmayan sahnelerin bulunduğu dizilerin yönetmen ve yapımcılarından bu konuda biraz daha hassasiyet göstermelerini istiyor.
Ekmekçi, “Yaptığımız incelemelerde vatandaşların özellikle akşamları evlerinde çoğunlukla dizileri takip ettiğini ve dizilerdeki oyuncuların trafik kurallarına uyması konusunda hassasiyet göstermelerinin vatandaşlara olumlu etkileri olacağına inanıyoruz. Bu kapsamda 2012 yılı Ekim ayında ulusal kanallardaki tüm dizileri izlemeye başladık. Bugüne kadar 2 binden fazla bölüm izledik. Trafikle ilgili sahneleri direkt olarak yapımcı, senarist, asistan ve oyuncaya mail atıyoruz” diye konuştu. 
11 Nisan- 31 Ekim arasında en çok izlenen dizilerde ‘emniyet kemeri takma’ ve araba kullanırken ‘cep telefonu kullanma’ oranları ise şöyle: Kanal D’nin sevilen dizleri İntikam, Güneşi Beklerken ve Galip Derviş emniyet kemeri takmada ilk üçte. Arka Sokaklar ve Kurtlar Vadisi ise listede son sıralarda. Dizilerde araba kullanırken cep telefonu ile konuşma oranları ise şu şekilde: Beni Affet, Güneşi Beklerken ve Lale Devri ilk üç sırada. Arka Sokaklar ve Kaçak ise bu kurala en az uyan iki dizi.