MİT’in tespitlerine göre, Fas pasaportlu 26 yaşındaki saldırganın, Germanwings Havayolu şirketi ile Berlin üzerindenİstanbul’a geldiği belirlendi. Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan Türkiye’ye giriş yapan Eyüp el-Kazzani, İstanbul’da bir otelde 5 gün konakladı, otelden ayrıldıktan sonra izini kaybettirdi. Türk istihbarat birimlerine göre El-Kazzani, yasadışı yollarla Suriye’ye geçti ve daha sonra hiç Türkiye’ye giriş yapmadı.

MİT’İN ŞÜPHESİ HAKLI ÇIKTI

İspanyol polisinin El-Kazzani’yi takibe aldığı, zanlının Fransa’ya geçme ihtimali üzerine Fransız polisine bilgi verdiği ancak Fransa’nın elindeki istihbarat bilgilerini Türkiye ile paylaşmadığı anlaşıldı. MİT, Fransız istihbaratının elindeki bilgileri paylaşmamasına rağmen El-Kazzani’nin IŞİD’le bağlantısı olabileceği bilgisine ulaştı.

MİT, 21 Mayıs 2015 tarihinde tüm kurumları uyararak El-Kazzani’nin takibe alınmasını ve yakalanmasını halinde gerekli yasal işlemlerin yapılarak sınırdışı edilmesini istedi. 22 Mayıs 2015’te El-Kazzani ile ilgili Türkiye’ye giriş yasağı konuldu ve yakalanması halinde gerekli yasal işlemlerin yapılması için karar alındı. Ancak Fransız istihbaratının gerekli bilgileri paylaşmaması nedeniyle El-Kazzani’nin, yakalama kararından 11 gün önce yani 10 Mayıs’ta Türkiye’ye giriş yaptığı anlaşıldı.

26 AVRUPA ÜLKESİNDE GÖRÜLDÜ

1989: Fransa’nın Tetuan kentinde doğdu.

2007: İspanya’nın başkenti Madrid’e yerleşti ve 2 yıl yaşadı. Bu süre içinde 2 kez uyuşturucu kaçakçılığından tutuklandı.

2009: İspanya’nın güneyindeki Algesiras kentine gitti ve burada cihatçı fikirlerle tanıştı.

2012: İspanya’nın Fas’taki toprağı Ceuta’ya gitti ve burada uyuşturucu kaçakçılığından tutuklandı. 2014: Şubat ayında Fransa’ya geçti. İspanyol istihbaratı Fransız istihbaratını uyardı. Ancak Fransa’da bulunamadı. İspanyol istihbaratı bu sürede El-Kazzani’nin Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtiğine inanıyor.

2015: 10 Mayıs’ta Berlin’den İstanbul’a uçtu. 21 Ağustos’ta Brüksel’e döndü.