GıdaTarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Ekerseçimlerin hemen öncesinde Diyarbakır'da meydana gelen patlamanın HDP'yi mağdur gösterdiğinİ ve bunun da seçim sonuçlarını etkilediğini söyledi.

Bakan Eker, "Diyarbakır halkı açıkça tehdit edildi. 3-4 gün boyunca geceleri on binlerce mermi sıkıldı, vatandaşa 6-7 Ekim olayları hatırlatıldı. Mermi sıkmak, 'biz barajı geçemezsek sonuç böyle olur' mesajıydı. İnsanların evine zorla girdiler. Batıda teskin edici bir hava verirken, doğuda alttan alta tehdit vardı" dedi.

Eker, "Kimsenin uykusunun fesleğen koktuğu yok. Kimse burada barış hikayesi anlatmasın" diye konuştu. Türkiye'nin ilk Milli Botanik Parkı'nın tanıtımı için gazetelerin Ankara temsilcileri ile dün bir araya gelen Bakan Eker, HDP'nin Diyarbakır mitinginde yaşanan patlama, seçim sürecinde Diyarbakır halkının yaşadıklarına ve seçim sonuçlarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Eker, şunları söyledi:

PATLAMA SEÇİM SONUÇLARINI ETKİLEDİ: Diyarbakır'da yaşanan patlamanın seçimle ilgili çok büyük etkisi oldu. AK Parti'nin oyunun düşmesinden daha çok HDP'yi mağdur pozisyonuna düşürdü. Seçim sonuçlarını 1 puandan daha çok etkiledi. Batıya bir mesaj vermek içindi.

HALK TEHDİT EDİLDİ: Diyarbakır halkı açıkça tehdit edildi. İnsanlara 6-7 Ekim olayları hatırlatıldı. Hiç kimse 'Bu böyle değildi' diyemez. 3-4 gün boyunca gece binlerce, on binlerce mermi sıkılıyordu. Mermi sıkmak, 'biz barajı geçemezsek sonuç böyle olur' mesajıydı.

BİZİ KARŞILAYANLARI FOTOĞRAFLADILAR: Zorla insanların evine girdiler. Alttan alta tehdit var. İnsanlarda bunu hissediyoruz. Esnafa gidiyorsunuz, elini sıkıyorsunuz, dükkânın içinde size farklı davranıyor. Fakat kaldırıma çıkmaya korkuyor. Normalde bizi kaldırımlarda karşılayan esnafın fotoğrafları çekiliyor, işaretleniyordu. Küçük ilçelerde, sokaklarda bizim elimizi sıkan vatandaşın fotoğrafları çekiliyordu.

KİMSENİN UYKUSU FESLEĞEN KOKMUYOR: HDP batıda teskin edici bir hava verirken, doğuda alttan alta tehdit vardı. Yani şair İsmet Özel'in de dediği gibi 'Kimsenin uykusunun fesleğen koktuğu yok.' Yani kimse barış hikayeleri anlatmasın. Bu süreçte HDP ne kadar irade sahibi onu bilmiyoruz. HDP'nin beklentileri ile HDP'nin arkasındaki güçlerin beklentileri aynı mı? HDP'li olmayıp da uzaklardan HDP'yi sevenler için de bu durum aynı.

"DEMİREL'E YAPILAN NEZAKETSİZLİKTİ"

Bakan Eker, vefat eden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile bir miting anısını da anlattı. Eker, Demirel'in 1969'da yaptığı Diyarbakır mitinginin hayatında izlediği ilk siyasi miting olduğunu ifade ederek, "Demirel'i konuşturmamak için Cumhuriyet Halk Partililer ve Yeni Türkiye Partililer davulcular tutmuşlardı. Onlar Demirel'in sesini bastırsın diye davul çalıyorlardı. Çok ciddi bir nezaketsizlikti" dedi.