Kobani eylemlerinde yaşanan olayların halkın birikmiş tepkisi olarak görülmesi gerektiğini belirten Aysel Tuğluk, insanların çağrının ötesinden kendiliğinden sokağa çıktıklarını söyledi.


HDP'nin özeleştiri yapması gerektiğini savunanlara, "HDP üzerine düşeni yapıyor, asıl özeleştiri vermesi gereken, askerini, polisini sokaktaki halkın üzerine salan AKP hükumetidir" diyen Tuğluk, tehlikeyi, "Eğer olaylar durmasaydı Türkiye iç savaşa doğru gidiyordu" diyerek dile getirdi.

İnternethaber'den Nesrin Yılmaz'a konuşan Tuğluk'un açıklamaları şöyle...

HALK, SABRIN SONSUZ OLMADIĞINI GÖSTERDİ

Halkın tepkisi Kobani özelinde birikmiş bir patlama, bunu böyle görebiliriz. Hem çözüm sürecine ilişkin bir inanç kırılması söz konusuydu, hem Kobani'de çetelerin saldırısı altında soykırımla karşı karşıya kalan bir halk var ve bu bir ulusal ruh yarattı. Bunun sonucu olarak aslında kendiliğinden, çağrının ötesinde insanlar sokağa çıktılar. HemKobani devrimini ve savunmasını sahiplenmek, hem de bir nevi Türkiye'nin IŞİD'le işbirliği ilişkisinden kaynaklı bir tepkinin dışavurumundan başka bir şey değil. Hal, artık tahmmüllerin kalmadığını, sabrının sonsuz olmadığını gösterdi.

Altan Tan'ın partisine yaptığı eleştiriyi nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz Tuğluk şunları söyledi:

 TÜRKİYE İÇ SAVAŞ DURUMUNA GİRDİ

Siyasetçiler olarak, neden insanlar bu noktaya geliyor, neden sokağa çıktılar belki biraz da bunun üzerinde durup, bu nedenleri ortadan kaldırmanın mücadelesini vermek lazım. Sonuçta toplum bir refleks gösteriyor. Türkiye neredeyse bir iç savaş durumuna girdi, eğer durdurulmasaydı bir iç savaşa doğru gidiyordu. Bu böyle bir şeydir zaten, bir öfke patlaması, bir kıvılcım alevlendirebiliyor. İnsanların yanıbaşında kendi halkından insanlar katliamla karşı karşıya kaldılar. Türkiye de IŞİd denen bu barbar çeteyle işbirliği yapan bir yapı. sonuçta halk kendi dayanışmasını gösterdi. Ve böyle geniş ve yaygın olaylarda da bu tür şeyler oluyor malesef.

KÜRTLER BARIŞ İÇİN AZ MI MÜCADELE ETTİ 

Neden HDP özeleştiri yapsın ki. Bizler, PKK, KCK, Sayın Öcalan, HDP, bütün Kürt kurum ve kuruluşları barış sürecinin ilerlemesi için gerekli özveriyi fedakarlığı yapmadıysak, bu anlamda barışı sağlamak için çaba sarfetmediysek bu eleştiriler doğru. Bütün bunları, hükumetin, IŞİD'le ilişkisini kesmesi, Kobani'deki, Rojava'daki Kürtlerin özyönetimini tanıması çağrısını yapmadık mı, barış için Kürtler az mı mücadele etti. Sabırla, inatla, kararlılıkla bu süreci götürmeye çalıştık. Fakat karşımızda barış sürecine denk bir adım, bir yaklaşım, bir politika,i siyasi bir yaklaşım göremedik. Oyalama üzerine, kandırma üzerine bir yaklaşım gördük. , Bir yandan çeteler eliyle Rojava'ya savaş ilan ediyor, bir yandan çözüm sürecinden bahsediyorlar. Hangi Kürt buna inanır, halk buna karşı sokağa çıkıp tepki gösterdi. BDP neyin özeleştirisini versin ki, HDP ne yaptı ki!

OLAYLARA TEK YANLI BAKMAK, YANILTIR

Peki bu olaylarda devletin sorumluluğu neden hiç araştırılmıyor. Asker ve polis sokağa çıkan insanların üzerine ateş açtılar, bunların tanıkları var. Bu yaklaşım bir sürü insanın ölümüne neden oldu. Olaylara tek yanlı bakmak, gerçekten yanıltır. Hizbullah'ı örgütleyip üzerimize salan bu devletin kendisi değil mi, AKP iktidarı değil mi. Onlarca, yüzlerce tutuklama yaptılar, bütün bunlarla nasıl çözüm süreci olacak, kimi inandıracağız biz bu çözüm sürecine. HDP, bu koşullarda bile sağduyu çağrısında bulundu ve olayların büyümemesi için çaba sarfetti. Özeleştiri vermesi gereken AKP hükumetidir.