KOBANİ olaylarında 3 günde 35 kişi yaşamını yitirince İçişleri Bakanı Efkan Ala ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay son dakika basın toplantısı yapma kararı aldı. Gözler hükümetin zirvedeki iki isminden gelecek haberlere çevrildi.

Kobani olaylarının baş gösterdiği pazartesi gününden bu yana sessizliğini koruyan İçişleri Bakanı Efkan Ala ilk kez basın mensuplarının karşısına geçti. 

Kobani olaylarının 4 günlük bilançosunu açıklayan Efkan Ala, hem HDP'ye hem de CHP'ye yüklendi. Olayların HDP'nin çağrısı sonrası başladığına dikkat çeken Ala, "Bu siyasi mantıktan yoksun bir çağrıydı. Soruyorum:Bundan karlı çıkan kim?" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun emniyet güçlerini eleştiren açıklamalarını da hedef alan Ala, "Hangi gerekçe insan ölümünü, jandarmanın, polisin şehit olmasını haklı gösterir?" diye sordu. 

Ala 4 gündür süren olaylarda ölenlerin sayısının da 31 olduğunu açıkladı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

TÜRKİYE GIPTAYLA İZLENİYOR

Ülkemizde 1 milyon 600 binden fazla misafirimiz bulunmaktadır. 4 milyardan fazla harcama yapıldı. Türkiye bölgede gıpta edilen bir politika izlemektedir. İki günde 150 bini aşkın Suriyeli vatandaş akını oldu.

BUNDAN KİM KARLI ÇIKTI? 

Siyasi mantıktan yoksun çağrı yapıldı, Kürt vatandaşları sokağa davet edildi. Hiç kimsenin faydasına olmayan, 77 milyonun zararına olan Kürtlerin, Türkmenlerin, Ezidilerin zararına olan bir hafta geçirdik. Bundan karlı çıkan kim?

Metinler, cümleler arasına gizlenmiş küçük kurnazlıklarla şiddet, sokak hareketi desteklenir bir dil kullanılmış. Maalesef HDP Eşbaşkanı ve ana muhalefet partisi genel başkanı yapmıştır. Hangi gerekçe şiddeti, insan ölümünü haklı çıkarabilir? Siyaset ne iş yapacak? Siyasetin söyleyemeyeceği söz var mıdır?

31 ÖLÜ, 351 YARALI 

35 il bu olaylardan etkilenmiştir. Eylemlerde 31 kişi hayatını kaybetmiştir. Çok büyük çoğunluğu karşılıklı grupların şiddet eylemlerinde hayatını kaybetmiştir. 2 emniyet görevlimiz şehit olmuştur. 221 sivil yaralandı. 139 güvenlik görevlisi yaralanmıştır. 125’i polis, 5’i jandarmadır. Kendilerine acil şifalar diliyorum. Toplam 351 kişi yaralanmıştır. 

EMNİYET MÜDÜRÜNÜN DURUMU İYİ

Bingöl'de saldırıyı gerçekleştiren 5 terörist ölü olarak ele geçirilmiştir.  Bingöl'de yaralanan koruma memuru evine gönderilmiştir. Emniyet Müdürümüzün durumu iyiye gidiyor.

ZARAR BAŞBAKANLIK FONUNDAN KARŞILANACAK 

212 okul, 67 emniyet binası, 29 parti binası zarar gördü. Çocuk yuvaları, kan merkezi tahrip edildi. Toplamda 113 bina yakılmış ve tahrip edilmiştir. Başbakanlık'taki fondan zararlar karşılanacaktır.

GÖZALTI VE TUTUKLU SAYISI 

Şiddet eylemlerine katılan 1024 şahıs gözaltına alınmış, 58'i tutuklanmıştır.

ŞİDDETLE KINIYORUM 

Şiddet eylemlerinin bulunmayı mümkün görebilen bir zihniyet, güvenlik güçlerimiz ile bu eylemlere katılanları bir tutan açıklamalar yapılmıştır. Bunu şiddetle kınıyorum.

İçişleri Bakanlığı olarak üzerimize düşeni en az maliyetle ve en zararla görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz.

HERKES ELİNDEN GELENİ YAPMALI

Bizi kendi iç sorunlarımızla uğraştırmak; şiddetle, vandalizmle uğraştırmak isteyen gruplar olabilir, biz bunlarla mücadele ediyoruz. Kimsenin gereksiz acılar, gereksiz bedeller ödetmemeleri gerekir. Bu olaylara son vermek için herkes elinden geleni yapmalı. Kimse şiddet yapmak için sokağa çıkmasın.

Bu konularda Türkiye çok tecrübelidir. Biz en az zararla önleyebileceğimizi biliyoruz.

Vatandaşlarımız emniyet içinde hissetsinler, rahat olsunlar. Bazı bölgelerde sıkıntı duyan vatandaşlarımız olduğunu biliyoruz, bize güvensinler. Biz gereğini yapıyoruz.

BUNDAN VAZGEÇİN! 

Bölgede güçlenen Türkiye’yi örselemeye çalışanlar olabilir. Birtakım işbirlikler olabilir, bunları aşabilecek güçtedir Türkiye. Hiç olmamasını arzu ederdik.

Çok marjinal kesim, şiddet olaylarıyla bölgeye zarar veriyorlar. Bundan vazgeçsinler. Ne söyleniyorsa siyasi platformlarda söylenmelidir.

DÜN GECE BAŞBAKANLA GÖRÜŞMÜŞTÜ

İçişleri Bakanı Efkan Âlâ' ise gösterilerle ilgili son durumu kamuoyuyla paylaşacak. İçişleri Bakanı Efkan Âlâ', Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Bingöl'deki silahlı saldırıya ilişkin olarak AK Parti Genel Merkezi'nde bir araya gelmiş. Başbakan'ı yaşananlarla ilgili bilgilendirmişti.

MİSLİYLE YANIT VERİLİR

İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, Kobani eylemleriyle ilgili olarak, "Şiddet bir çözüm yöntemi değildir. Şiddet misliyle karşılık bulur. Derhal bu akıl dışı tutuma son verilmelidir. Aksi takdirde öngörülemeyen sonuçları olur bu meselenin" demiş, bu sözlerine CHP ve HDP tepki göstermişti.

ATALAY DA KONUŞACAK

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay ise saat 13:30'da açıklama yapacak. Önceki hükümette Başbakan Yardımcısı olarak çözüm sürecinin koordinasyonunu yapan Atalay, gece AKP Genel Merkezi'nden çıkarken MYK toplantısındaki görüşmeleri basın toplantısıyla paylaşacağını söyledi.

DÜN GECEKİ KOBANİ OLAYLARI

Kobani'den gelen her haber Türkiye'yi ateş topuna dönüştürdü. 4 gün önce başlayan Kobani olaylarında dün gece de kan döküldü.

-Sokağa çıkma yasağının bitirildiği gece Gaziantep'te korkulan oldu. YPG yanlıları sokağa çıkıp zarar vermeye başlayınca silahlanan halkla çatışma çıktı. Gaziantep'te 4 kişi yaşamını yitirdi. 

-Bingöl'de ise Emniyet Müdürü'ne olay yerlerinde inceleme yaparken pusu kuruldu. Kanlı saldırıda Emniyet müdürü ağır yaralanırken yardımcısı ve koruması şehit oldu. Saldırıyı düzenleyenler kısa süre sonra yakalandı.

Pazartesi günü başlayan gösterilerde hayatını kaybedenlerin bulunduğu iller ve ölenlerin kimlikleri şöyle:

DİYARBAKIR: (10 ölü) 

MARDİN (6 ölü)

SİİRT: (5 ölü)

ADANA (1 ölü)

MUŞ (1 ölü)

BATMAN (1 ölü)

VAN (1 ölü)

GAZİANTEP (4 ölü)

BİNGÖL (4 ölü)