İçişleri Bakanı Efkan Ala, yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu değerlendirirken, herkesin kurallara uymak zorunda olduğunun vurgulayarak, “Yargı da kurallara uymalı. Rüşvet ve yolsuzluk varsa ilk buna AK Parti karşı çıkar" dedi. Gelişmeleri "Neredeyse bir hükümet darbesi" olarak nitelendiren Alai "Seçimlere yönelik bir suikast girişimi" ifadesini kullandı. 
 
Ala, TRT 1 yayınında güncel gelişmeleri değerlendirdi. Yolsuzluk ve rüşvet operasyona ilişkin açıklamalarda bulunan Ala, “Kendi kapasitelerince zekice bir tuzak kurmuşlar. Başbakanı en hassas noktasından, yolsuzluktan vurmak istiyorlar. Çekmişsin, etmişsin. Neden müdahale etmiyorsun. Neyi bekliyorsun. Organize suç olsun diye kendi organize ediyor. Suçu yakalamak yerine, suç oluşturmak için malzeme topluyorlar. İş yapmayı ‘suç’ olarak algılayan bir örgütle karşı karşıyayız” ifadelerini kulandı.
 
-"NEDEN SUÇÜSTÜ YAPMIYOR"-
 
“Bir dosya açılmış, içine ne varsa doldurulmuş” diyen Ala, “Bunun arkasında başka şeyler aramak lazım. Türkiye’de sistematik yolsuzluk vardı. Bu amaçla, AK Parti döneminde yolsuzlukla mücadele stratejisi kabul edildi. 2 yıllık bir çalışma, tam da Türkiye istikrarlı yürürken ve seçim takvimi başlamışken siyaseti dizayn için devreye sokuldu. Madem iki yıldır ortada suç var, neden suçüstü yapmıyor da, bugünü bekliyorsun?” dedi. 
 
-"DOLARLARI KİM ALDI?"


 
Ala, “100 milyar dolarlık yolsuzluk dosyası” iddiasına şu yanıt verdi: 
“Tüm ihalelerin bedeli 40 milyar dolar. Çıkmış 100 miktar dolarlık yolsuzluktan bahsediyor. Bu nasıl bir hesap? Etiler polis okulu bir şirkete peşkeş çekildi deniyor. Baktık. Yalan. Meselenin omurgası yok. Bu tezgahın bize Türkiye’ye maliyeti 104 milyar dolar. Operasyon öncesi dolarları kim aldı diye soruyorsam, bu şüpheden değil, elimde belgeler olduğundan soruyorum. Bunlar ortaya çıkacak” diye konuştu. 
 
-"SİYASETİ DİZAYN ETMEYE MÜSAADE ETMEYİZ"-
 
Tayinlerin olacağını dile getiren Ala, “Bunun içerisinde suç işleyen var. Süresi dolmuş olanlar var. Görevini ihmal ederek tuzak kuran görevlilere karşı seyirci mi kalacağız? Düzenlemelere bakın, en üstten aşağıya dinliyorsunuz, bunların haberi yok. Ama medyanın haberi var. Siyaseti dizayn etmeye müsaade etmeyiz. Bizim emniyette yüz binlerce çalışanımız var. Çok az bir kısmı bu tür bir çete yapısı içerisine girmişse buna müdahale eder gereğini yaparız. Tayine tabi olan kişilerin görev yerlerini değişmesi normaldir. Bunun içinde suç işleyeni zaten alıyoruz, performansını yeterli görmüyoruz ve süresi dolmuşsa değiştiriyoruz. Bunlar devlette olan prosedürler. Başka bir yerden mi yönetici getiriyoruz. Gelen de bu memleketin evladı” şeklinde konuştu.
 
-"GÜNEYDE BİR İLDE VALİ VE PARTİLERİ DİNLEDİLER"
 
Herkesin kurallara uymak zorunda olduğunun altını çizen Ala, “Yargı da kurallara uymalı. Rüşvet ve yolsuzluk varsa ilk buna AK Parti çıkar. Bu neredeyse bir hükümet darbesi. Kime hizmet ettikleri çok belli. Seçimlere yönelik bir suikast girişimi” derken, “Güney’de bir ilimizde vali başta olmak üzere altı ay boyunca, AK Parti, CHP, BDP diğerleri başa baş gidiyor. Devlet içindeki bir çete, tamamını hakim kararıyla dinliyor. Ne gerekçe ile dinliyor. Orada kendi ittifaklarıyla siyasete dizayn vermek için bunu yapıyor. Zamanı geldiğinde aktaracağız bu dinlemeleri. Hedef sadece AK Parti değil. Diğerleri de” dedi.
 
-"TEREDDÜT OLMASIN"-
 
Olup bitenlerin kendilerini yollarından alıkoyamayacağını ama rahatsız ettiğini  aktaran Ala, şunları kaydetti:
“Eskiden beri Türkiye’de bir siyasi partiler var bir de partisiz siyaset yapanlar… Halka hesap verenlere, hesap vermeden her şeyi dizayn etmeye çalışanlar var. Kimsenin tereddüdü olmasın, Türkiye AK Parti hükümetleriyle badireleri aşmıştır. Bunu da aşacaktı.