Askeri Savcı Yarbay Eski, MİT’e ait TIR’ların durdurulması nedeniyle asker şüpheliler hakkındaki “casusluk” soruşturması dosyasına el koymaya kalkıştı. Askeri Savcı, “Suç askeri, dosyayı kapatın ve bize gönderin” dedi. Sivil savcılık reddetti.

Kemal Gümüş-Star Gazete

ASKERİ SAVCILIKTAN MİT DOSYASINI KAÇIRMA GİRİŞİMİ

SURİYE’YE yardım götüren MİT’e ait  TIR’lara yönelik ihanet operasyonu soruşturmasında Genelkurmay Askeri Savcılığından skandal girişim. Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu’nun da şüphelileri arasında yer aldığı soruşturmayla ilgili Genelkurmay Askeri Savcısı Ali Müjdat Eski, Adalet Bakanlığı, HSYK ve soruşturmayı yürüten Adana Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiği yazıda soruşturmanın durdurulmasını talep etti. 

Tüm belgeleri gönderin

Adana Başsavcılığı’nca ihanet operasyonuna dahli olan askerler için başlatılan soruşturma üzerine harekete geçen Askeri Savcı Ali Müjdat Eski, Adana savcılığının soruşturmasındaki askerler ile ilgili görevsizlik kararı verilmesini ve dosyanın Askeri Savcılığa göndermesini istedi.

Askerleri biz soruştururuz

“Hangi askeri personel tarafından ve nerede işlenirse işlensin, asker kişiler tarafından işlendiği iddia olunan suça ait davaların Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi’nde görülmesi gerekmektedir” diyen Askeri Savcı Eski, skandal talebinin devamında, “MİT’e ait olduğu iddia edilen TIR’ların durdurulması olayına ilişkin olarak, asker kişi sıfatları bulunanlara yönelik TCK’nın 330’uncu maddesinde düzenlenen suç yönünden, asker kişiler ile ilgili, Cumhuriyet Başsavcılığınızca görevsizlik kararı verilerek soruşturma dosyasının Askeri Savcılığımıza gönderilmesini arz ederim” diyerek soruşturmanın kapatılmasını istiyor.

Her yola başvuruluyor

MİT’e ait TIR’ların durdurulup aranması ve MİT mensuplarının askerler tarafından silah doğrultularak darp edilmesi üzerine 31 Ocak’ta Adana TMK 10. Madde ile Yetkili Başsavcıvekili Ali Doğan tarafından yürütülen 2014/117 numaralı soruşturmanın engellenmeye çalışıldığı görülüyor. Askeri Savcı Eski imzalı yazıda, TMK savcılığının soruşturmayı yürütemeyeceği belirtiliyor. Savcı Eski’nin, skandal yazılı talebi dışında soruşturma savcısının değişik yollardan da dosyayı kapatıp askeri savcılığa göndermesi için baskı uyguladığı iddia edildi.

Suç askeri değil sivil savcı bakar

GENELKURMAY Askeri Savcısı Ali Müjdat Eski’nin Adana’daki ihanet operasyonu soruşturmasının durdurulması ve dosyanın kapatılmasına yönelik girişimini değerlendiren eski Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, soruşturmanın adli olduğuna tereddüt olmadığını söyledi. Soruşturmanın “Adana Cumhuriyet Başsavcılığının yetki alanında olduğunda şüphe yok” diyen Petek, “Askeri savcılığın ‘hangi suç olursa olsun’ dediği gibi olması için yapılan işin askeri eylem kapsamında olması gerekir. Şimdi orada bir savaş mı var? Türkiye’nin korunması bağlamında Jandarma Genel Komutanına, Genelkurmay’dan verilmiş askeri amaca yönelik bir görev tanımı mı var? O TIR’ların durdurulmasını Genelkurmay mı emretmiş? O zaman bunu sorgulamak gerekir. Adli suç olduğu konusunda tereddüt yok. Bu işin Adana Cumhuriyet Başsavcılığının yetki alanında olduğunda şüphe yok” şeklinde konuştu.

İhtilal havasında TIR’lar basılmıştı

ADANA Ceyhan’da 19 Ocak’ta MİT’e ait TIR’lara jandarma tarafından yapılan baskın, İçişleri Bakanlığı’na gönderilen bir ihbar mailinde ‘ihtilal’e benzetilmişti. İhbarcı subay mailinde operasyon talimatının bölge komutanından geldiğini ifade etmişti. Bu ifade ve Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu’nun baskın anında bir ara olay yerine geldiği iddiası savcılığı harekete geçirdi. TCK 330. Madde kapsamında yapılan soruşturma çerçevesinde Genelkurmay Başkanlığı’na da yazı yazıldı. Yazıda idari soruşturma olup olmadığı varsa sonuçlarının savcılığa bildirilmesi istendi. Adana’da MİT TIR’larına yapılan baskına ilişkin bir subay tarafından gönderilen ihbar mailinde “Operasyon hazırlığı tam bir ihtilal havası içinde geçti. Alt kademe kobay gibi kullanıldı” denildi. TCK’nın 330. maddesi, “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askerî casusluk maksadıyla açıklayana müebbet hapis cezası” getiriyor.