Cumhuriyet Gazetesi Genel yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün "siyasal ve askeri casusluk" suçundan yargılandığı davaya bugün devam edilecek.

KONSOLOSLAR GELMEDİ

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün ’siyasal ve askeri casusluk’ suçundan yargılandığı davanın bugünkü duruşmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sert tepki gösterdiği konsoloslar gelmedi.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, duruşma salonuna geldi. Çok sayıda avukat, gazeteciler, sanatçı Rutkay Aziz Dündar ve Gül’e destek için adliyeye geldi.

Davanın geçtiğimiz hafta görülen ilk duruşması, mahkemenin kapalı oturum kararına rağmen CHP ve HDP’li vekillerin salondan çıkmaması üzerine ertelenmişti. İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek dava mahkemenin ilk celsede aldığı karar gereği kapalı oturumda gerçekleşecek. Duruşmaya avukatlar ve iki sanığın eşleri dışında kimse alınmayacak.

“MAHKEME DAVANIN KAPALI GÖRÜLMESİNE KARAR VERMİŞTİ”

Davanın geçtiğimiz hata görülen ilk duruşmasında mahkeme, suçtan doğrudan zarar gördükleri gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarlığı vekillerinin davaya katılma taleplerinin kabulüne karar vermişti. Mahkeme ayrıca savcılığın talebi üzerine davanın bundan sonraki tüm duruşmalarının kapalı olarak görülmesine karar vermişti.

Kararında sanıkların siyasal veya askeri casusluk maksadıyla devlet sırrı kapsamında yasaklanan bilgileri temin ve ifşa etmekten yargılandıklarını hatırlatan mahkeme, dava dosyasında devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgiler olduğuna değinmişti.

“CHP VE HDP’Lİ VEKİLLER SALONDAN ÇIKMAYINCA DURUŞMA ERTELENMİŞTİ”

Bu kararın ardından mahkeme sanık eşleri ve avukatlar dışında kalan izleyicilerin salondan çıkmasını istemişti. Bu karara rağmen CHP ve HDP’li bazı milletvekillerinin salondan çıkmaması üzerine mahkeme, salondan çıkmayan vekiller hakkında suç duyurusunda bulunarak duruşmayı ertelemişti.

2 KEZ MÜEBBET VE 30’AR YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR

MİT TIR’larına ait görüntülerin yayınlanmasına ilişkin soruşturmada Dündar ve Gül hakkında hazırlanan iddianamede, iki gazetecinin “Devletin Gizli Kalması Gereken Bilgilerini Siyasal veya Askeri Casusluk Amacıyla Temin Etme, Devletin Güvenliğine İlişkin Gizli Kalması Gereken Bilgileri Casusluk Maksadıyla Açıklama, Cebir ve Şiddet Kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni Ortadan Kaldırmaya Veya Görevlerini Yapmasını Kısmen yada Tamamen Engellemeye Teşebbüs Etmek, Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmaksızın Bilerek İsteyerek Yardım Etme” suçlarından 1’er kez ağırlaştırılmış müebbet, 1’er kez müebbet ve 20’şer yıldan 30’ar yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istenmişti.

Soruşturma kapsamında tutuklu bulunan iki gazeteci Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ kararının ardından 26 Şubat’ta 92 gündür tutuklu bulundukları Silivri Cezaevi’nden tahliye edilmişlerdi.