Çin’deki insanlık dışı durumdan kaçarak hayatlarını kurtarma telaşına düşen, aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu 35 Uygur Türk’ü 17 gün ATATÜRK Havalimanı’nda Türkiye’ye giriş izini bekledi.

TAV ÖZEL PARAVAN YAPTI, İHTİYAÇLARINI KARŞILIYOR

Çin’den kaçarak Türkiye’ye gelen ve İstanbul Atatürk Havalimanı’nda da günlerdir perişan bir halde Dışişleri Bakanlığı’ndan Türkiye’ye giriş izini bekleyen ve aralarında küçük çocuk ile hamile kadınların da bulunduğu 35 Uygur Türk’ü için, havalimanı işletici firma TAV’ın özel bir paravan yapıp yeme ve içme ihtiyaçlarını karşıladığı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre 25 Mart 2014 tarihinden itibaren sırasıyla Ethiad Havayolları ile 7 kişi, THY ile 21 kişi, Katar Havayolları ile 7 kişi Dubai, Katar ve Malezya üzerinden Atatürk Havalimanı’na geldi. Gelenlerin Türkiye’ye giriş yapabilmesi için de Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amirliği tarafından ilgili bakanlıklara izin yazısı yazıldığı öğrenildi.

224 NUMARALI KÖRÜĞÜN YANINA YERLEŞTİRİLDİLER

Türkiye’ye giriş yapmak isteyen ancak yasalar nedeniyle giriş yapamayan Uygur Türkleri için, TAV Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali geliş katı pasaport arkasındaki 224 numaralı körüğün olduğu yerde bir paravan yaptı. Yeme ve içme ihtiyaçları da TAV tarafından karşılandı. Ancak dışarıya çıkma hakları olmayan ve  17 gündür yıkanamayan 35 kişi arasında hastalıkların başladığı  özellikle çocukların bu durumdan etkilendiği öğrenildi.

BİR ÇOCUK HASTANEYE KALDIRILDI

Bu arada hastalanan kadın Uygur Türkleri’nin de erkek doktora muayene olmak istememeleri üzerine kadın doktor getirileceği belirtildi. Edinilen bilgiye göre bir çocuk da hastaneye gönderildi.

DRAMIN FOTOĞRAFI SOSYAL MEDYADA 

ATATÜRK Havalimanı’nda 17 gündür bekleyen 35 Uygur Türkü’nün fotoğrafı, sosyal paylaşım sitesi Twitter’da bir vatandaş tarafından paylaşıldı.

17 GÜN SONRA GELEN İÇİNLE TÜRKİYE'YE GİRDİLER

Çin'den gelen ve evrak eksikliği nedeniyle 25 Mart'tan  bu yana Atatürk Havalimanı'nda bekleyen 35 Uygur Türkü, pasaport işlemlerinin  ardından Türkiye'ye giriş yaptı.

  Farklı havayolu şirketleriyle 25 Mart'tan itibaren Dubai, Katar ve  Malezya üzerinden İstanbul'a gelen ve evrak eksikliği nedeniyle ülkeye giriş  yapamayan aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 35 Uygur Türkünün Atatürk  Havalimanı'ndaki bekleyişi sona erdi.

    Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amirliği'nce ülkeye giriş yapabilmeleri  için ilgili bakanlıklara yapılan başvurular üzerine gelen talimatla Uygur  Türkleri, kaldıkları terminal geliş katındaki özel bölümden alındı.

   Pasaport işlemlerinin ardından Türkiye'ye giriş yapan Uygur Türkleri,  polis eşliğinde Atatürk Havalimanı Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

    Uygur Türklerinin, buradaki işlemlerinin ardından Kumkapı'daki  Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne sevk edileceği öğrenildi.