Meclis, Soma'daki maden faciası nedeniyle çalışmalarına ara verdi, facia nedeniyle bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
TBMM Genel Kurulu, Manisa'nın  Soma İlçesi'nde meydana gelen maden faciası nedeniyle çalışmalarına ara verdi. Genel Kurul'da, hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu; TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile 4 siyasi parti grup başkanvekilinin imzasını taşıyan ortak bildiri yayımlandı.

Genel Kurul, Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın başkanlığında toplandı.

Bahçekapılı, toplantı yeter sayısı olduğunu açıklamasının ardından yaptığı kısa konuşmada, "Yaşadığımız acıyı kelimelerle ifade etmek gerçekten zor. Dün Soma'dan aldığımız elim haber yüreğimize büyük bir kor düşürdü. Akıllarımızı, yüreklerimizi oradaki işçilerimizin ve ailelerinin yanına götürdü. Hiç şüphesiz ki ulus olarak derin ve tarifsiz bir üzüntü içindeyiz" dedi.

Ayşe Nur Bahçekapılı, Başkanlık Divanı'nda alınan karar gereğince, Manisa'nın  Soma İlçesi'nde meydana gelen elim olayda hayatını kaybeden vatandaşlar anısına Genel Kurul'u bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Bir dakikalık saygı duruşunun ardından Bahçekapılı, "Yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralanan vatandaşlarımıza ise acil şifalar diliyorum. Yüreklerimize biraz da su serpecek, göçük altında kurtarılmayı bekleyen madencilerimizden gelecek sevindirici haberleri umutla bekliyoruz. Dualarımız onlarla, milletimizin başı sağolsun" diye konuştu.

Bahçekapılı daha sonra, Başkanlığa verildiğini ve TBMM'nin ortak hissiyatını yansıttığını belirttiği, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in imzasını taşıyan şu önergeyi okudu:

"13 Mayıs 2014 Salı günü Manisa'da  Soma İlçesi'nde bir maden ocağında meydana gelen elim kaza sonucu birçok vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. TBMM olarak hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Halen ulaşılamamış olan madenci kardeşlerimizi kurtarma çalışmalarının başarı ile sonuçlanmasını temenni ediyoruz. TBMM Başkanı, Başkanlık Divanı üyeleri, siyasi parti grup başkanlıkları, milletvekilleri ile grubu bulunmayan siyasi partiler ve bağımsız milletvekilleri olarak acımız büyüktür. Yüreğimizi dağlayan bu acıların bir daha yaşanmaması en büyük dileğimizdir. Milletimizin başı sağolsun."

Daha sonra, TBMM Başkanı Çiçek ile 4 siyasi parti grup başkanvekilinin imzasını taşıyan Danışma Kurulu önerisi okunarak kabul edildi. Buna göre, Genel Kurul yarın toplanmayacak. Sayıştay'da boş bulunan 5 üyenin seçimi de yarın yerine 21 Mayıs Çarşamba günü yapılacak.

TBMM Başkanvekili Bahçekapılı, önerinin kabul edilmesinin ardından, birleşimi, 20 Mayıs Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere kapattı.