Cübbeli Ahmet Hoca lakaplı Ahmet Mahmut Ünlü'nün, Abdülkadir Geylani'ye atıfla tavuğu canlandırma hikayesine Diyanet'ten cevap geldi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Vatandaşlarımızın samimi duygularını istismar ediyor ve sömürüyor" dedi.

CÜBBELİ Ahmet Hoca lakaplı Ahmet Mahmut Ünlü'nün, Abdülkadir Geylani'ye atıfla tavuğu canlandırma hikayesiyle ilgili tartışma sürüyor. Sosyal medyada başlayan "hurafe" tartışmasına Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da katıldı. Prof. Dr. Erbaş, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi'nde yaptığı konuşmada bu hurafelere dikkat çekti.

"Din, kesinlikle, ticari beklentilerin, çıkar tutkusunun, popülist kaygıların aracı ve payandası haline getirilmemelidir" diyen Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "Bilgi üretmeyenler, üretilen bilginin takipçisi hatta mahkûmu olmaya mecburdur" ifadelerini kullandı. İşte Erbaş'ın sözlerinden satır başları:

KARMAŞASININ EN ÖNEMLİ SEBEBİ SAHİH BİLGİNİN İHMALİ...

- Bugün İslam coğrafyasının özellikle dini alanda yaşadığı sorunların ve karmaşanın da en önemli sebeplerinden birisi sahih dini bilginin ötelenmesi ve ihmal edilmesidir.

- Elbette İslam coğrafyasında yaşanan sorunların, acıların, küresel müdahalelerle, uluslararası faktörlerin sömürgeci politikalarıyla ilgili boyutunun varlığı inkâr edilemez.

DİN İSTİSMARI BİR GÜVENLİK MESELESİ HALİNE GELDİ...

- Din istismarı bugün sosyal boyutları aşarak bir güvenlik meselesi haline gelmiştir. Dinin temel kaynaklarına ve akla aykırı, gerçeklere dayanmayan söylemler, hikâyeler, rüyalar üzerinden din anlatılarak vatandaşlarımızın samimi duyguları istismar edilmekte ve sömürülmektedir.

- Diğer yandan inanç esaslarını cedel konusu yapmak; fıkhın özünü ve maksadını gözetmeksizin, zahiri boyutu dikte etmek; ibadetlerde şekilciliğini öne çıkararak, ibadetin ahlaka ve hayata yansıyan boyutunu ihmal etmek önemli bir sorundur.

DİN, TİCARİ BEKLENTİLERİN ARACI HALENİ GETİRİLMESİN...

- Din, kesinlikle, ticari beklentilerin, çıkar tutkusunun, popülist kaygıların aracı ve payandası haline getirilmemelidir.

- Referansını dinden aldığını iddia ederek toplumda bozgunculuk yapan Fetö, Deaş, Boko Haram, vs. gibi terör örgütlerinin, Müslümanlara, birlik beraberliğimize ve geleceğimize verdiği zarar ortadadır.