Alman basınında 31 Ağustos 2014 tarihinde yayımlanan, ABD istihbarat makamlarının Türkiye'ye yönelik faaliyetlerine dair haberlerin ilgili makamlarla bilistişare incelendiğini bildirdi.

"DOSTLUK İLE BAĞDAŞMAZ"

Bakanlık'tan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, "İddiaların doğru olması halinde, bu tür faaliyetlerin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği ve iki ülke arasındaki dostluk ve müttefiklik ilişkileriyle bağdaşmadığı açıktır. ABD'nin, söz konusu iddiaları araştırarak, doğru olmaları halinde devlet kurumlarımız ve dış temsilciliklerimize yönelik yürüttüğü faaliyetlerini derhal sonlandırması beklenmektedir. ABD makamlarının söz konusu haberdeki vahim iddiaları ciddiyetle ele alarak tarafımıza tatminkar bir açıklama sunması talebi bugün (1 Eylül) Bakanlığımıza davet edilen ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı'na iletilmiştir." ifadelerine yer verildi.

İNGİLTERE'DEN TÜRKİYE İDDİASINA YANIT

Türkiye'de dinleme faaliyetlerinde bulunduğu öne sürülen İngiliz istihbarat kurumu, iddialarla ilgili açıklamada bulundu.

İngiliz hükümetine bağlı dijital iletişim ve istihbarat kurumu GCHQ, istihbarat konularında yorum yapmamamın uzun süredir devam ettirdikleri politikaları olduğunu bildirdi.

"TÜM ÇALIŞMALARIMIZ İZİNLİ, GEREKLİ VE ORANTILI"

Alman Der Spiegel dergisi tarafından Amerikan istihbarat servisi NSA'nın ve NSA ile işbirliği yapan İngiliz istihbarat birimi GCHQ'nun Türkiye'de dinleme faaliyetlerinde bulunduğunun öne sürülmesiyle ilgili Anadolu Ajansı muhabirine açıklama yapan GCHQ sözcüsü, şunları söyledi:

"İstihbarat konularında yorumda bulunmamak uzun süredir devam eden bir politikamızdır. Ayrıca, GCHQ'nun tüm çalışmaları sıkı bir yasal çerçevede yürütülüyor. Tüm aktivitelerimiz izinli, gerekli, orantılı ve sıkı gözetim altındadır. Buna ek olarak Birleşik Krallık'ın dinleme sistemi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'yle tamamen uyumludur."

ALMAN DERGİSİ DİNLEME İDDİASINDA BULUNMUŞTU

Alman Der Spiegel dergisi geçen hafta sonunda NSA eski çalışanı Edward Snowden'ın sızdırdığı gizli belgelerin Türkiye ile ilgili bazı bölümlerini yayımlamış, buna göre NSA'nın bir yandan NATO çerçevesinde ve PKK ile mücadelede Türkiye ile işbirliği yaptığı, diğer yandan Türkiye'de hükümeti, orduyu, istihbaratçıları, bakanlıkları ve enerji şirketlerini dinlediği öne sürülmüştü.

Amerikan istihbaratının faaliyetlerini İngiliz istihbarat birimi GCHQ ile yakın işbirliği içinde yürüttüğü ve GCHQ'nun özellikle Türk siyaseti ve enerji sektörü hakkında istihbarat toplamaya çalıştığı belirtilmişti.