Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Yunanistan  Dışişleri Bakanlığının açıklamaları değerlendirildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın 20 Temmuz, 2 Ağustos tarihlerinde  yayınlanan, ülkemizde gerçekleşen darbe girişimiyle ülkemizin 1960 Garanti ve  İttifak Andlaşmalarına dayanan, Kıbrıs Adası’nın tamamı üzerindeki garantörlük  statüsü arasında zoraki bir bağ kurmaya yönelik anlamsız açıklamalarına 11  Ağustos’ta bir yenisinin daha ilave edildiği görülmüştür.
Türkiye’nin Garantörlük statüsüyle yaptığı müdahalenin, 1974 yılında  Ada’da Yunanistan askeri cuntasının tahrik ve teşvikiyle gerçekleştirilen darbeyi  bertaraf etmiş olduğu gibi Yunanistan’da demokrasinin yeniden tesisine imkan  sağladığı tarihi bir gerçektir. Ayrıca, müdahaleden bugüne kadar geçen sürede  Kıbrıs’ta huzur ve istikrar hakim olmuştur. Bu konuda yapılacak  değerlendirmelerde, tarihi gerçekler unutulmamalıdır."
 Yunan makamlarının söz konusu açıklamalarında Kıbrıs’ta çözüm için  "olmazsa olmaz şartlar" ileri sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere  yer verildi:
"Müzakere süreci üzerine ipotek konmaya çalışılması, Yunanistan’ın  sürece ilişkin samimiyeti ve beklentileri konusunda ciddi şüphe uyandırmakta ve  tarafımızdan reddedilmektedir. Yunanistan’dan beklentimiz, hangi amaca hizmet  ettiği belli olmayan açıklamalarına, müzakere sürecini sekteye uğratacak şartlar  öne sürmeye ve milletimizce akim bırakılan darbe girişimi hakkında yürütülen adli  soruşturma sürecine müdahil olma çabalarına son vererek, Kıbrıs’ta adil, kalıcı  ve kapsamlı bir çözümün sağlanması için sürdürülen gayretlere destek olmasıdır."