Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'dan AB ile ilişkilere yönelik açıklama geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu'na Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB'ye yönelik yaptığı "Nihai kararınızı verin" açıklaması soruldu.

Bunun Cumhurbaşkanı'nın ilk çağrısı olmadığını hatırlatan Çavuşoğlu, "AB Türkiye'yi oyalarken, suçlamalarda bulunurken, tam üyelik yerine başka önerilerle geldiklerinde 'bize dürüst bir şekilde söyleyin' dedi Cumhurbaşkanımız. Darbe girişiminden sonra da üyelik süreci durur gibi açıklamalar oldu. Biz de kararınızı verin dedik. Durdurmak istiyorsanız da durdurun. Bizi ikinci sınıf gördükçe ilişkilerimiz ilerleyemiyor. Bu mesaj ilk değildir" diye konuştu.

Rusya ile ilişkilere de değinen Çavuşoğlu, "Rusya ile ilişkilerimiz henüz uçak düşürme hadisesi öncesine ulaşmadı. O dönemin öncesindeki ilişkilerin daha ilerisine gitmek için kararlılığımız var. Bazı konularda görüş ayrılığımız olabilir ama diyaloğumuz var. Suriye konusunda aramızda oluşturduğumuz yeni bir mekanizma var. Biz doğru bildiklerimizi düşüncelerimizi Rusya ile paylaşıyoruz. İlişkileri daha ileri götürme konusunda ortak bir irade var" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, AB ile olan ilişkilerin Rusya ilişkilerine alternatif olmadığının da altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) EXPO ve 20. Uluslararası İş Forumu Kongresi'nde yaptığı AB'yi eleştirmiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

"Utanmadan, sıkılmadan kalkmış ne diyorlar, Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakereleri gözden geçirilmelidir diyorlar. Geç kaldınız ya, bir an önce gözden geçirin. Ama gözden geçirmekle kalmayın nihai kararınızı verin." 
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'dan AB'ye tepki