Diyarbakır Sur’da 17’nci gününe giren sokağa çıkma yasağı sürerken, başlatılan ‘Temizlik operasyonunda’ toplam 13 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi. Bunlar içinde üç sniper olduğu ve yanlarında kanas marka keskin nişancı tüfekleri de belirlendi. Hendekler ve terör nedeniyle hayatları felç olan Sur’daki yoksul Kürtler, zengin Kürtlerin yaşadığı Diclekent’teki mekanlara tepki göstermeye başladı.


ÇEMBER İYİCE DARALDI

Diyarbakır Valiliği’ne bağlı özel harekat polisleri ve jandarma özel harekat timleri, dün sabah 07 sıralarında Sur’un altı mahallesinde operasyona başladı. PKK’lılarca kazılan ve mayınla tuzaklanan yaklaşık 300 hendekle dolu Sur’da adım adım ilerlemeye çalışan güvenlik güçleri, paletli zırhlı araçlarla önce hendeklerdeki tuzakları patlatıyor sonra bölgede alan hakimiyeti kurarak ilerliyor. Polis, güvenlik noktalarıyla ilçenin giriş çıkışlarını tutarak ‘dışardan destek gelmesini’ engellerken, Sur içinde bulunan ve sayılarının 60 kadar olduğu belirlenen PKK’lılara yönelik çemberin iyice daraldığı belirtiliyor. 

ŞİDDETLİ PATLAMALAR YAŞANDI

Dünkü operasyon sırasında biri jandarma diğeri polis olmak üzere iki güvenlik görevlisi de yaralandı. Dün sabah başlayan çatışma ve patlama sesleri, kentin pek çok noktasından duyuldu.  Güvenlik güçleri, sivillerin zarar görmemesi için sokağa çıkma yasağının altı mahalledeki tüm PKK’lılar temizlenene kadar süreceğini belirtti.

SUR’DA 300 ESNAF VE 5 BİN ÇALIŞAN İSYANI

Diyarbakır’da, PKK terörü nedeniyle her gün çoksayıda iş yeri kepenk kapatmak zorunda kalıyor. Sadece Sur ilçesinde 300 esnafın iş yerini kapattığı ve yaklaşık beş bin kişinin de ücretsiz izne çıkarıldığı öğrenildi. Esnaf ve işadamlarının, Sur ve çevresindeki PKK’lılarla da temas ederek eylemlere son vermeleri yönünde tepki göstermeye başladığı öğrenildi.

İFLAS EDİYORUZ, EYLEME SON VERİN

Diyarbakır kent merkezinde üniversite öğrentcisi gençlerden akademisyen ve bürokratlara, esnaf ve işadamlarına kadar herkesin buluşma noktalarından biri olan Ö.A, yaşanan hendek ve çatışma süreci nedeniyle iflas noktasına geldiklerin isöylüyor. Ö.A, “Benim işyerim, 24 saat açık olan ve herkesimden tüm Diyarbakırlıların buluştuğu bir mekandı. Günde 500 ila 700 ziyaretçim olurdu. Şimdi günde 100’e düştü. İnsanlar evine kapandı, dışarı çıkmaz oldu. İşçilerimin yarısını işten çıkardım, böyle giderse diğerlerini de çıkarmak ve işletmeyi kapatmak zorunda kalacağım. Bu eylemlere artık bir son verilsin. Hendekler kapansın, Çatışma bitsin”  diyor.         

'EĞLENCEYİ BIRAKIN' DEDİLER                                         

Diyarbakır'ın en zengin bölgesi, Diclekent ilçesi ve onun da 75. Yol bölgesi. Burada, HDP Eş Başkanı Sehalattin Demirtaş ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak gibi, HDP'li yöneticiler ve zengin 'Beyaz Kürtler' oturuyor. Dün, Sur'dan gelen gruplar, buradaki ünlü mekanlara giderek "Sur'da fakir insanlar ölüyorken, siz Diclekent'te nasıl eğleniyorsunuz" tepkisi göstermiş. Olaya tanıklık eden M.B “Sur’dan bir grup, Diclekent’e giderek zengin Kürtlerin ve HDP’lilerin yaşadığı bölgedeki üç eğlence merkezi ve lokantayı kapattırdı. Surlular, ‘Biz Sur’da çatışma altında yaşıyoruz, siz burada eğleniyorsunuz’ dedi” diye konuştu.M.A ise bu mekanlardan B. Kafe'de tanık olduğu durumu şöyle anlatıyor: "Biz öyle arasında B. kafeye gitmiştik. O sırada iki bayan bir erkek geldi ve işletmeciye 'Sur'da insanlarımız ölüyor. Siz burada eğleniyorsunuz. Oyunu, eğlenceyi bırakın, boşaltın burayı' dedi. Biz de onların ardından kalktık"