Başbakan Ahmet Davutoğlu, 49 Türk rehinenin kurtarılmasında fidye hariç MİT'in her türlü pazarlığı yaptığını söyledi. Bu konuda MİT'e talimat verdiğini söyleyen Davutoğlu, fidye dışında her türlü temasın kurulduğunu, ayrıca yerel unsunlarında devreye sokulduğunu anlattı. Davutoğlu, operasyon sırasında deşirfe olan Türkiye'ye gönül vermiş yerel bir unsurunda infaz edildiğini açıkladı. 

Ahmet Davutoğlu, NTV ve Star TV ortak yayınında Oğuz Haksever'in sorularını cevapladı. 49 Türk rehinenin IŞİD'in elinden kurtarılmasında, sayısız isimsiz kahraman bulunduğunu söyleyen Davutoğlu, bu kişilerle operasyon öncesi bir araya geldiklerini açıkladı. Davutoğlu, operasyon sırasında deşifre olan Türkiye'ye gönül vermiş bir yerel unsurunda infaz edildiğini söyledi. İşte Davutoğlu'nun açıklamalarından bazı satır başları;

DAVUTOĞLU REHİNE OPERASYONUNU ANLATTI- TIKLAYIN

185.20140923005555.jpg
"Herkesin saygı duyduğu, IŞİD'in de Musul'daki konumu gereği üzmek istemeyeceği bir kesim var. Çünkü halk tabanında zemini var. IŞİD'e 'Bu rehinelere zarar vermeyin, onlar bizim emanetimidir' diyecek herkes devreye sokuldu.

"FİDYE HARİÇ HER TÜRLÜ PAZARLIK" 
 
Rehinelerin tutulmamaları gerektiğine yönelik pazarlıklar tabii ki yapıldı. MİT'e ne gerekiyorsa yapın, talimatı verdim. Bunlar içinde fidye dışında her türlü temas vardır. Kimle temas kurmak gerekiyorsa kuruldu. Ayrıca başka temaslar da olmak zorunda.

"BİR KİŞİ İNFAZ EDİLDİ" 

Bunların bir kısmı doğrudan bizim istihbarat elemanlarımızdır. Alana giderler, temas kurarlar, aşiretlerle konuşurlar gerektiğinde daha ötesine giderek alan içinde bilgi toplarlar. Bunların hepsi o kategori içine girer. Benim orada 'isimsiz kahraman' dediğim şey, o gün orada büyük mutluluk duyuyorduk hepimiz, onur hissi içindeydik. Başkonsolosumuz üç ayı aşkın bir süre direnmiş bir kahraman olarak döndü, diğer arkadaşlar öyle. Biz onları kurtarmış kişiler olarak kamuoyunca bilindik. Herkes Sayın Cumhurbaşkanımızdan şeye kadar herkesin ne emek verdiğini artık biliyor kamuoyu. Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlık döneminde, benim bakanlık dönemimde bunlar biliniyor ama bazı insanlar var ki esas burada temel aktörler onların yüzleri bilinmiyor. Yani o arkadaşları oradan alıp getiren, ben biliyorum onların, o operasyondan 5-6 gün önce onları Başbakanlıkta ağırladım. 

KAHRAMANLIK BUDUR

Bütün bilgileri doğrudan anlatmalarını istedim. Her türlü bilgiyi müsteşarımla birlikte paylaştı ve ondan sonra 'şu şekilde bir seyir olacak' diye belli talimatlar verdik. Bu talimatlar, daha sonra Çankaya'da yaptığımız güvenlik toplantıların da bunları aktardık. Ben onların yüzünü biliyorum ama onlar bu salona girseler, burada otursalar, hiçbiriniz tanımazsınız. Ya da bir vatandaşımız yolda onu görse, pazarda, arabada görse onun o olduğunu bilmez. Kahramanlık budur. Yerel bir unsur olarak birini zikredeyim, çok şey olduğu için hala gözüm yaşarır. Oradaki gidilen bir yerde, bilgi toplamak için yerel bir eleman, Türkiye'yi seven yerel bir eleman, fark edilmesi üzerine infaz edildiği haberi geliyor."v