Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın sağlık durumuna ilişkin açıklamayı Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş yaptı. Deniz Baykal'ın hastalığı ve son durumu hakkında bilgi veren Profesör İbiş, sol kol ve bacağındaki güç kaybında iyileşme olduğunu açıkladı. Prof. İbiş'in verdiği bilgiye göre Baykal'ın akciğerlerinde de sorun var.

Deniz Baykal dün sabah saat 05.00 gibi öksürükle ve boğulma hissiyle uyanmış ve hemen hastaneye kaldırılmıştı. Saat 06.30'da MR'ı çekilen Baykal'ın durumunun çok ciddi olduğu belirlenince Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesine acil müdahale için nakledilmişti. Deniz Baykal'ın tedavisi sürerken dün gece Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ziyaretine gitti. Baykal'ın eşi Olcay Baykal ve oğlu Ataç Baykal gelen ziyaretçilere son durum hakkında bilgi verdiler.

Deniz Baykal'ın Antalya'da bulunan eşi Olcay Baykal dün apar topar Ankara'ya gelmişti. Olcay Baykal eşinin başından ayrılmıyor ve gelen ziyaretçileri ağırlıyor. 

BEYİNE GİDEN DAMAR TIKANINCA...
Deniz Baykal'ın son durumuna ilişkin açıklama doktorlarından geldi. Deniz Baykal'a hastanede ilk olarak anjiyo yapıldığını belirten Prof. İbiş, "Saat 08.00 gibi anjiyo ünitemize ilk müdahale için alınıyor. Anjiyo ünitemizde de beyine giden ana damarların birinde oluşan tıkanıklığı yapan pıhtıyı çıkarmak için müdahale ediliyor. Büyük gayretle yapılan müdahale ile pıhtı başarıyla çıkarılıyor." diye konuştu.

İLAÇ TEDAVİSİNDEN SONRA YOĞUN BAKIMA
Rektör İbiş, bu süre icinde hiçbir komplikasyon oluşmadığı bilgisini vererek, şunları kaydetti:
-"Beyne kan akımı normale dönüyor ve ondan sonraki süreçte ise ilaç tedavisi zaten başlamıştı ama bundan sonraki sürece ilişkin ilaç tedavilerine başlanıyor ve hastamız tekrar yoğun bakıma alınıyor. Yoğun bakımda tedavisi devam ediyor. Ben de kendisini gördüm ve kendisiyle konuştum. Bilinci gayet açık, konuşabiliyor, her olayın farkında. 

SOL KOL VE BACAĞI FELÇ Mİ?
-(Sol kol ve bacağındaki) Güç kaybında da geriye dönüş görülüyor. Ayağı da oldukça toparlandı, elindeki de iyileşme sürecinde. Elbette, bu tedavi devam edecek. Tahmin ediyorum 48 saat bir yoğun bakımda takibi olacak, tedavileri yapılacak. İnşallah, daha iyi bulgular ortaya çıkacak."

UYANMASAYDI...
Deniz Baykal'ın bundan sonraki süreçte nelere dikkat etmesi gerektiğinin sorulması üzerine İbiş, şu yanıtı verdi:

"Tüm bu tür ağır olaylarda, ne kadar erken müdahale ederseniz o kadar iyi sonuç alıyorsunuz. Muhtemelen Deniz Bey, öksürükle uyandığından, klinisyen arkadaşlarımın bana aktardığı, o beyin hasarının doğurduğu bir sonuçla uyandığı. O, büyük bir şans aslında çünkü uyanmayabilirdi, süre kaybederdik.

İLK 6 SAAT ÇOK ÖNEMLİYDİ
Hastaneye nakli, hemen Mehmet hocamıza ulaşılmış olması, onun da MR'ını yaptırtarak buraya nakledilmesini sağlaması, ekibin toparlanması hepsi önemli. Bu süreçlerde en önemli şey ilk 6 saattir. İlk 6 saat geçmeden müdahale yapıldı, bu büyük bir şans. Bu nedenle daha büyük bir hasarla karşılaşabilirdik ama şimdi hafif bir hasardan bahsediliyor. Bu büyük bir şans.

ESKİ HALİNE DÖNEBİLECEK Mİ?
Elbette iyileşme sürecinden sonra bana göre eski aktivitesine kavuşacaktır. Özellikle söylüyorum, beyin fonksiyonlarında herhangi bir şey yok, çok rahat iletişim kuruyor. Dolayısıyla da elbette eski fonksiyonlarına dönecektir. Bundan sonraki süreçte bir akciğere, bizim aspirasyon dediğimiz bir tükürük kaçması oldu. Ona karşı hemen tedaviye başlandı. Her şey yolunda giderse inşallah, görevinin başına tekrar dönecektir diye düşünüyorum." 

BAYKAL NE ZAMAN TABURCU OLUR? 
Ne zaman taburcu olmasının öngörüldüğüne ilişkin soru üzerine de İbiş, "Bulgular, bu süreçte ne kadar kalacağını, ne gibi tedaviler uygulanacağını belirleyecek. Şimdilik, bunu konuşmak erken. İlk 48 saati hele ki 24 saati yakından takip etmek lazım. Şu anda yoğun bakımda ve yoğun tedavi altında olan bir hastamızdır Deniz Bey." açıklamasında bulundu. 

NÖROLOJİ UZMANI KOL VE BACAĞI İÇİN NE DEDİ: Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Işılay da Baykal'ın durumunun geldiği zamana göre daha iyi olduğunu ifade ederek, şu bilgileri  aktardı:

"Kolu ve bacağındaki güçsüzlük oldukça geriledi ve düzeldi işlem sonrasında. Bizimle gayet güzel konuştu, sohbet etti. Nerede olduğunu, neler başına geldiğini kendisinden öğrendik. İşlemin oldukça başarılı geçmesi ve hemen gelir gelmez damarın açılması, seyrini olumlu etkileyecektir ama bundan sonra çok yakın takip gerekiyor. Özellikle birkaç gün iyi monitörize edeceğiz ve yakın takipte tutacağız, ondan sonra asıl seyrini göreceğiz." 

AKCİĞERİNDEKİ SORUN NE: Anestezi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Oral ise beyin içindeki basınç artışının Baykal'ın kusmasına neden olduğunu belirterek, "Zaten akciğerlerine kusmuk kaçtığı için uyanmış. Öyle bir tabloyla geldi. Akciğerdeki enfeksiyon etkeni de başlangıç düzeyindeki minik bir aspirasyon. O konudaki tedavimiz devam ediyor." dedi.