HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Rus uçağının Türk hava sahasını ihlaliyle başlayan ve bir Rus uçağının düşürülmesiyle sonuçlanan gerilimle ilgili Türkiye'yi suçladı. Demirtaş, Rusya ziyaretinin ise çok önceden planlanmış bir ziyaret olduğunu söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Rusya ziyaretinden dönüşte Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu. Rusya ziyaretinin çok önceden planlanmış bir ziyaret olduğunu söyleyen Demirtaş, Rusya gerilimi nedeniyle Türkiye'yi suçladı. Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın uçağın düşürülmesinin hata olduğunu, kendilerinden önce ifade ettiklerini de iddia eden Demirtaş, her iki ismin de sorumluluğu yüklenmek yerine, pilotu suçlamayı tercih ettiğini ileri sürdü. Demirtaş şöyle konuştu;

"PARİS'TE PUTİN VE LAVROV'LA GÖRÜŞMEK İÇİN ÇIRPINDILAR"

Avrupa'da Paris'teki konferansta koridor koridor Putin ve Lavrov'la karşılaşıp bir görüntü verebilmek için çırpındılar. Halen Dışişleri Bakanı veya Cumhurbaşkanı, Rusya ile temas kurabilmek için bir telefon görüşmesi yapabilmek için çırpınıyor. Madem bu kadar doğru bir iş yaptınız, madem bunun arkasındasınız, o zaman ilkeli durun, dik durun. Çünkü yaptıkları hatanın farkındalar.

"TEK FAYDASINI SÖYLEYİN, ÖZÜR DİLEYECEĞİM"

Milyonlarca insan şu anda mağdur olmuş durumda. Rusya'da iş yapan, ticaret yapan, ithalat-ihracat yapan, ihale almış olanlar, öğrenciler, çalışmaya giden işçiler, herkes mağdur olmuş durumda.

Milyonlarca yurttaşımızı ilgilendiriyor bunlar. Hükümet ne yapıyor, kılını kıpırdatabiliyor mu? Hayır. Sadece kim yapabilir? Biz yapabiliyoruz. İçeride ve dışarıda, istikrarlı ve ilkeli barış politikası savunabildiğimiz için bunu yapabiliyoruz. Bizim öncelikli konumuz buydu. Gittik görüştük, buradan da tekrar ediyorum; bu konudan mağdur olmuş öğrencilerimiz, Türkiye Cumhuriyeti pasaportu taşıyan işveren, işçi bize başvurabilir. Elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. 

"YARIN YUTACAĞIN LAFLARI BUGÜN SÖYLEME"

Ben Sayın Davutoğlu'na şunu hatırlatmak istiyorum: Yarın bir gün yutacağın lafları bugün söyleme. İsrail ile ilgili ne diyordunuz, hangi noktaya geldiler. Rusya ile de öyle olabilir. Şunu bir listelesin Hükümet, Dışişleri Bakanlığı, biz hangi ülkelerle görüşebiliriz? Bu konuda sınır nedir? Komşularımızdan hangisi ile aramız iyi, gidip görüşebiliriz? Ermenistan'a gidebiliyor muyuz? İran'a, Bağdat'a, Şam'a gidebiliyor muyuz? Hangi komşumuzla iyi hukuk bıraktınız ki? Dünyada aramızın bozuk olmadığı Katar, Suudi Arabistan kaldı.

HATALARINI ÖRTMEK İÇİN HDP'YE SALDIRIYORLAR!

Hepsi ile gerilim yaşadık çok şükür, sizin bu başarılı dış politikanız sayesinde. Bugün HDP'ye bu kadar çılgınca saldırıyor olmalarının nedeni, kendi hatalarını örtmeye çalışmaktır. Yaptıkları hatayı kabul etmek yerine, içeride, dışarıda hatalı politikalarla ölümlere, kana, gözyaşına sebep olduklarını toplumun gözünden kaçırmak için bizlere hakaret ediyorlar, saldırıyorlar. Bir başbakana da bu şekilde bir üslup yakışmaz. Eleştirebilir, saygı duyarız. Ama Rusya ile ilgili, uçağın düşürülmesi ile ilgili, ilk gün hata olduğunu onlar da biliyorlar, söylüyordu, biz de söylüyorduk. Aynı noktadayız. Biz AKP'nin çıkarlarını korumakla yükümlü bir parti değiliz."