Demirtaş: Saldırıların Devletle, Hükümetle İlgisi Yok
Gaziantep'te 51 vatandaşın hayatını kaybettiği, 69 vatandaşın da yaralandığı düğüne yönelik hain terör saldırısının ardından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Diyarbakır Havalimanı'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 97 vatandaşın hayatını kaybettiği Ankara saldırısından sonra devleti sorumlu tutan sözleriyle sert bir şekilde eleştirilen Demirtaş, bu kez yaşananların "devletle ilgisi yok" açıklaması yaptı.
"KCK AÇIKLAMA YAPTI, ANTEP'TE SALDIRI OLDU"
"KCK ateşkesi aralayacak bir açıklamada bulundu, Antep'te saldırı oldu" diyen Demirtaş, bunların tesadüf olmadığını ifade etti.

Başbakan Binali Yıldırım'a çağrıda bulunan HDP Eşbaşkanı, Suruç'tan başlayarak güvenlik zafiyetine ve istihbarat zafiyetine yol açan herkesle ilgili soruşturma açılması gerektiğini,Antep'te de büyük istihbarat zafiyeti olduğunu söyledi.

"AMAÇ İÇ SAVAŞ"

Demirtaş, "Antep'te Kürtleri hedef aldılar. Partilimizin düğünüydü. Mesaj nettir; buradan bir iç savaş, kaos çıkarabilir miyiz arayışı içindeler" diye konuştu.

Demirtaş'ın sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabi bu vahşi katliam ülkemizde ilk defa karşılaştığımız bir vahşet değil. Maalesef Suruç katliamı ile başlayan, Diyarbakır mitingi ile devam eden birçok kentte sivillerin ölmesine yol açan bombalar bir buçuk yıl içinde neredeyse tüm siyasi ve toplumsal gündemimizi ve yaşamımızı belirledi. Ankara katliamı hakeza benzer amaçlar ve hedefler ve odaklar tarafından gerçekleştirilen, çok acı tablolar ortaya çıkaran katliamlardı.
"ANKARA KATLİAMINDAKİ GİBİ BENZER SÜREÇ"

Katliamlar üzerine çok yazıldı, çok çizildi, konuşuldu. Bu acı da tabi ki öncelikle düştüğü yeri yakacak. Ancak ülkeyi kan gölüne çeviren acıları bitirecek sözlerin söyleneceği günler de bugünlerdir. Düğünden katliam çıkarmak isteyen zihniyeti açığa çıkaracağımız günler bugünlerdir. Suruç'ta katliam olduğu günlerde nasıl kritik saatler yaşadıysak, Ankarakatliamında nasıl tarihi süreçler yaşıyorsak, dün de benzer tarihi bir süreç geçirirken katliam oldu.

Suruç katliamının arkasından Ceylanpınar'da 2 genç polisin uykusunda katledilmesi savaşı tetiklemek için iyi hesaplanmış bir senaryoydu. Maalesef başarılı oldular. Bir yılı aşkın süredir Kürt sorunundan kaynaklı çatışmalar başladı.

Ankara'da 10 Ekim'de katliam günü KCK ateşkes ilan edecekti, yine o gün o katliamı yaparak kendilerince başarılı oldular. Ateşkes çağrısı da o kaos arasında gümbürtüye gitti. Dün de KCK ateşkesi aralayacak bir açıklamada bulundu, Antep'te saldırı oldu. Bunlar tesadüf değildir, saldırılan kitle ve yer de tesadüf değildir."

"DEVLETLE, HÜKÜMETLE İLGİSİ YOK"

Başbakan Yıldırım'a çağrıda bulunan Demirtaş, "Hükümete çağrımızdır; Suruç'ta ve diğer katliamlarda da altını çizdik. Devlet içine çöreklenmiş güçler var. 15 Temmuz'da bu çok acı bir tabloyla açığa çıktı. Birbirimizle konuşmamızı engellemek isteyen güçler var. Bu güçlerin devletle hükümetle ilgisi yok" dedi.

Demirtaş şöyle devam etti:

"Başbakana çağrımız ve ricamızdır, Suruç'tan başlayarak güvenlik zafiyetine ve istihbarat zafiyetine yol açan herkesle ilgili soruşturma açmalısınız. Antep de büyük istihbarat zafiyetine işaret ediyor. Bunların üstüne gitmezsek Meclis'i bombalayacak kadar cüretkar olabiliyorlar.
"PARTİLİMİZİN DÜĞÜNÜYDÜ"

Düğününü, taziyesini, acılarını, sevinçlerini ortaklaştıramayacak bir ülke hesaplıyorlar. Dün Antep'te Kürtleri hedef aldılar. Partilimizin düğünüydü. Mesaj nettir; buradan bir iç savaş, kaos çıkarabilir miyiz arayışı içindeler.

Siyasi parti liderlerine de mesajımızdır: Gelin taziyelerimizi bir yapalım. Senin, benim cenazem yok. Antep'te bulunan AKP, CHP, MHP milletvekillerine çağrımdır, gelin taziyede yan yana duralım. Acılarımızı birleştirelim, düğünümüzü kan gölüne çevirenlere karşı tek yürek olalım. Sonrası kolaydır. Çözülemeyecek sorun yoktur. Tüm taziyeler de düğünler de bizimdir."
DEMİRTAŞ, "KATİL DEVLET" SÖZLERİYLE DAHA ÖNCE DEVLETİ SORUMLU TUTMUŞTU
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara'da 97 yurttaşın yaşamını yitirdiği saldırıdan devleti sorumlu tutarak "katil devlet" sözünü sarfetmişti.
DAHA DA İLERİ GİDİP "SERİ KATİL" BENZETMESİ YAPMIŞTI
Katliamın hemen ardından yaptığı açıklamada devleti suçladığı için kendisine yönelen eleştirilere de yanıt veren Demirtaş, "Biraz önce taziyede de belirttim. Hrant Dink'in oğlu 'katil devlet' dediği zaman onu da linç etmeye kalktılar. O da 'Düzeltiyorum katil değil, seri katil' dedi. Doğru, ben de düzeltiyorum, katil değil seri katil. Her gün her yerde cinayet işlemek için bir mekanizma kurulmuş. Özgürlüğümüzü, haysiyetimizi, inancımızı, tarihimizi, kültürümüzü kabul etmeyen, bizi ölümle karşı karşıya bırakan devlet" demişti.