Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün KKTC'ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Kıbrıs konusunda Yunanistan'a yaptığı, "Gelin barışı birlikte inşa edelim. Çay içelim, sohbet edelim” çağrısına Yunan Dışişleri Bakanlığı'ndan küstahça yanıt geldi. Yunan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kontantinos Kutras, KKTC'deki Türk askerinin varlığına vurgu yaptı.
Yunan gazetecilerin, Davutoğlu’nun yaptığı açıklamalar ile ilgili sorusuna Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kontantinos Kutras, “Yunanistan, uluslararası hukuk çerçevesinde, ΒΜ Genel Sekreteri’nin iyi

niyet heyetini ve Κıbrıs Cumhuriyeti Devlet Başkanı Nikos Anastasiadis’in sorununda BM Güvenlik Konseyi kararları ve AB müktesebatı temelinde adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılması yönündeki tüm inisiyatiflerini destekliyor. Sorunun esası ile ilgili özlü inisiyatifler üstlenerek çözüme ulaşılmasına katkı sağlamak artık Türkiye’nin elinde. Yani, işgal ordularının varlığı, AİHM kararlarının yerine getirilmemesi ve Kıbrıs Türk tarafının toplumlar arası görüşmelerde bugüne kadar sürdürdüğü isteksiz tavır gibi konulardan bahsetmekteyiz” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıklamaları, Yunan To Vima gazetesinin internet sitesinde “Ahmet Davutoğlu’ndan çay diplomasisi” yorumu ile yer aldı.