Başbakan Ahmet Davutoğlu, Peşmerge güçlerinin Kobani'ye geçişine yönelik bir açıklama yaptı. Konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Davutoğlu, peşmergenin Irak Anayasası'na göre Irak ordusunun kurulsal bir parçası olduğunu hatırlatarak 'geçişin yalnızca insani ve lojistik destek çerçevesinde' olacağını söyledi.
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Enerji Bakanlığı'nda aldığı brifing sonrası açıklamalarda bulundu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, 'Peşmerge'ye Kobani' izni konusuna değindi. Davutoğlu geçişin henüz başlamadığını ancak görüşmelerin sürdüğünü söyledi.
 
"GEÇİŞ HENÜZ YOK"
 
"Peşmergelerin geçişi başladı mı? Başlamadıysa eğer ne zaman başlayacak? Nereyi kullanıp geçecekler? Sadece insani yardım olarak mı kullanılacak? PKK ve Peşmerge nasıl ayırt edilecek?" sorusu üzerine, Davutoğlu, Türkiye'nin yanı başında büyük bir savaş yaşandığını belirterek, "Türkiye bu savaştaki insani acıları dindirebilmek için elinden gelen her şeyi yaptı, yapmaya devam ediyor" ifadesini kullandı.

"İNSANİ VE LOJİSTİK AMAÇLI"
 
"Bu çerçevede zaten gerek tezkerenin muhtevasından, gerek uluslararası koalisyon ve BM kararı çerçevesinde ortaya çıkan hukuki durumdan da bir istifade ve bunu değerlendirerek, Kobani'deki durumu dengeleyebilmek veya Kobani'deki durumun en azından zararlarını minimize edebilmek için bahsettiğiniz şekilde bazı unsurların Kobani'ye geçişi konusunda da insani ve lojistik amaçlı olarak söylüyorum, görüşmeler sürüyor.
 
Bu görüşmeler çerçevesinde gerekli adımlar atılır. Ancak şu anda böyle bir geçiş başlamış değil. Takdir edersiniz ki bu tür konular belli bir güvenlik unsuru söz konusu olduğu için güzergahtı, miktardı, vesaireydi bunları kamuoyunda konuşmamız doğru değil.

PKK UNSURLARINA GEÇİŞ YOK 
 
Ancak şunu ifade edeyim. Hiçbir şekilde Türkiye'yi son dönemde dahi kana bulamak, şehirlerimizi yakmak, yıkmak gibi eylemler içinde olan PKK veya buna müzahir unsurların, Türkiye sınırlarından oraya geçmesi mümkün değildir."