Birleşmiş Milletler'de temaslarda bulunmak için New York'ta bulunan ve Musul'daki gelişmeler üzerine programını yarıda kesen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'ye hareketinden önce New York John F. Kennedy Havalimanı'nda Türk Konsolosluğu'na yapılan baskınla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

"Musul’da son günlerde artan terör tehdidi nedeniyle yaklaşık dört gündür 24 saat Sayın Başbakan ve bizler alarm halindeydik. Gece ve gündüz çaba sarf ettik. Musul bizim için son derece önemli, halkın güvenliği bizim için esastır.

Çalışmalarımızı sürdürürken faaliyetlerimize rağmen maalesef Irak güvenlik güçleri IŞİD’in ilerlemesi karşısında Musul’u terk etmek zorunda kaldı.

"GÜVENLİK SAĞLANMADAN TAHLİYELERİ DAHA BÜYÜK RİSKTİ"

Musul Başkonsolosumuz görev bilinciyle çalışmalarını sürdürdü. Biz riskler yükseldiğinde 2 gün önce tahliye talimatı gönderdik ancak çatışmalar artınca, tahliyenin güvenlik riski nedeniyle kararı kendilerine bıraktık. Güvenlik sağlanmadan tahliyeleri daha büyük riskti.

"IRAK DEVLETİNİN SORUMLULUĞUNDA"

Musul herhangi bir Irak şehri gibi güvenlik konusunda belli taahhütlerin sağlanması gereken bir şehirdir. Bu Irak devletinin sorumluluğundadır.

"TÜRKİYE İLK DEFA BÖYLE BİR KRİZLE KARŞILAŞMIYOR"

Önemli olan burada sağ sağlim ülkelere getirilmeleridir. Türkiye ilk defa böyle bir krizle karşılaşmıyor. Daha önce benzer durumlarda vatandaşlarımızı nasıl ülkeye getirdiğimizi herkes biliyor.

İlk andan itibaren temaslarımız sürdü. Yakından takip ettik. Gelişmeleri birçok açılardan izledik. Bu takibi şu anda da sürdürüyoruz.

"ÖNEMLİ OLAN PANİĞE KAPILMADAN YOL HARİTASI ÇİZMEK"

Bu tür durumlarda paniğe kapılmadan yol haritası çizmek önemli olandır. Öyle günler vardır ki milletlerin tarihlerinde bazı hususlar bütün kaygıların önüne geçer. Onların buraya salimen gelmesi herhangi bir şekilde bir inisiyatif geliştirmekten daha önemlidir.

Şu dakika itibariyle sağlıkları ve güvenliklerinden belli ölçülerde haberdarız. Salimen vatandaşlarımız ve görevlilerimiz döneceklerdir.

"KARŞILIKSIZ KALMAYACAK"

Bütün taraflar bilsinler ki vatandaşlarımıza herhangi bir şekilde halel gelirse bu karşılıksız kalmaz. Türkiye’nin gücünü ve kudretini kimse test etmeye kalkmasın. 48 kişiye gelecek zarar en kuvvetli şekilde karşılık görür. Türkiye'yi kimse test etmeye kalkmasın, bu karşılıksız kalmayacak.

Ben şimdi acilen Türkiye’ye dönüyorum."