Hükümet Programına ilk kez Çözüm Süreci dahil edildi. Dikkat çeken bir diğer madde ise 'Paralel yapı' ile mücadelenin de hükümet programına konulması oldu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu Meclis Genel Kurulu'nun olağanüstü toplantısında Hükümet programını açıkladı. Program sunumundan önce 62. Hükümet'te görev alan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve İçişleri Bakanı Efkan Ala TBMM Genel Kurulu'nda ant içti. 
189 sayfalık programda hedefler ileri demokrasi, insani kalkınma, yaşanabilir mekanlar ve çevre, güçlü ekonomi ve öncü ülke başlıkları altında toplanıyor. 
Çözüm süreci ve yeni anayasa ile ilgili yapılacaklar 'ileri demokrasi' başlığı altında yer alırken Cemaat'ten, 'Ulusal güvenliği tehdit eden unsurlar' diyerek söz ediliyor.
PARALEL YAPI PROGRAMA GİRDİ

Cemaat'le mücadelede kararlılık Hükümet programında şöyle vurgulanıyor:
"Devlet otoritesinin parçalanmasına asla izin vermeden ulusal güvenliği tehdit eden tüm unsurlarla sonuna kadar mücadele edilecektir. Bu konuda her ne surette olursa olsun taviz verilmesi söz konusu değildir. Geçmişte milli güvenliğimizi tehdit eden vesayet odaklarına müsaade edilmediği gibi son iki yıldır ortaya çıkan vesayet girişimlerine karşı da millli güvenliğimiz teminat altına alınmıştır."
Açıklamada Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesinin ardından yeni bir inşa süreci başladığı belirtildi. Hükümet programı, "güçlü Cumhurbaşkanı, güçlü Başbakan ve Hükümet temelinde önemli bir eşiği temsil etmektedir." denildi.
ÇÖZÜM SÜRECİ İLK KEZ PROGRAMA ALINDI

Programda "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” ilkesinden sapılmayacağı ve eşit yurttaşlara eşit haklar ve adil gelir paylaşımı hedefinin gözetileceği belirtildi.
Çözüm sürecinde kararlılık mesajı da programda yer aldı:
"İktidara geldikten hemen sonra Olağanüstü Hal’in kaldırılması ile başlayan ve bugüne kadar büyük bir başarı ile yürütülmekte olan milli birlik ve kardeşlik projesi ile çözüm süreci taviz vermeden sürdürülecektir."
"Sadece demokratik standartlara değil tüm hizmet alanlarına vatandaşlarımızın ayrım yapılmaksızın eşit ve adil erişimini sağlanmıştır. Entegre kalkınma politikaları ile yüksek demokratik standartlar birlikte gelişecektir. Özgürlük-güvenlik dengesi gözetilerek ülkemiz ilerlemesinin önündeki engellerden tümüyle kurtulacaktır."
HEDEF 2023

Açıklamada Hükümet programının Cumhuriyet'in 100.yılı olan 2023 için kalkınma ve refah yolunda önemli hedefler koyduğunun altı çizildi, AB süreci hatırlatıldı:
"Süreklilik içinde gerçekleşecek köklü reform hareketleri ile insan onurunu temel alarak yeni Anayasa başta olmak üzere ileri demokrasi, medeniyet ve kültür, bilgi toplumu, güven veren adalet ve yargı, yeni Türkiye için nitelikli insan yetiştirmeyi hedefleyen eğitim gibi alanlarda önemli açılımlar getirilmektedir. Bu reform hamlelerinde bugüne kadar olduğu gibi Avrupa Birliği’ne tam üyelik süreci en önemli hedeflerden biri olarak durmaktadır."
ÇEVDE VE İSTİHDAM POLİTİKALARI

Programa göre şehirler insan odaklı kalkınmanın temel dinamiğini oluşturacak, çevreyi sadece koruma değil ileri seviyeye getirmek için projeler geliştirilecek.
Ekonomi alanında 'mali disiplin, katma değerli istihdam, ar-ge, nitelikli genç nesiller, tasarrufların doğru alanlara yönlendirilmesi' öncelikler arasında yer alacak.
DIŞ POLİTİKA HEDEFLERİ

Dış politikadaki hedefler de açıklamada yer aldı. "Değer odaklı Türk dış politikası artık küresel bir markadır" denildi. Hükümet etnik-mezhebi ayrılığın karşısında duracağını vurguladı:
"Yine son 12 yılda yaşanan özgüven devrimi ile dünyada başat aktörlerden biri haline gelen Türkiye bölgesinde ve küresel her sorunda sorunun değil çözümün parçası olarak istikrar üretmeye devam edecektir. Değer odaklı Türk dış politikası artık küresel bir markadır.
Dünyada büyük saygınlık kazanan kalkınma yardımlarımızdan, eğitim ve kültür projelerine kadar tüm imkanlarımızla gönül coğrafyamız ile kucaklaşmayı, her türlü etnik-mezhebi ayrılığın karşısında durmayı sürdüreceğiz."
YENİ TÜRKİYE

Hükümet programının özeti sayılabilecek metinde "Yeni Türkiye" vurgusu dikkat çekti. Ekonomik hedeflerle ilgili bölümde, "Yeni Türkiye, yeni ekonomi ile büyüyecektir" denirken açıklama 'Yeni Türkiye' vurgusuyla sonlandırıldı:
"Başarı hepimizin olacaktır. Eski Türkiye kaybetmiş, Yeni Türkiye yola çıkmıştır. Büyük öncü bir ülkenin vatandaşları olarak bu onur tüm milletimizindir. Bu program hükümet olarak milletimize, tarihimize ve geleceğimize taahhüdümüzdür."
Hükümet programında ilân edilen hedefler eylem planına dönüştürülerek, belli bir takvime bağlanacak. Sorumlu kurumların belirlenmesinin ardından yakın bir izleme mekanizması da oluşturulacak.
GÜÇLÜ EKONOMİ

Ekonomi politikaları "Güçlü Ekonomi" başlığı altında ele alındı. 
- Programdan:
- "62. Hükümet olarak, artık uluslararası bir başarı örneği ha­line gelmiş bulunan ekonomi politikalarımızı daha da geliştire­rek etkili bir şekilde uygulamaya devam edeceğiz"
- "Önümüzdeki dönemde temel amacımız, istikrarlı ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamak, istihdamı artırmak, cari açığı kontrol altında tutmak, mali dengeleri sağlamlaştırmak, fiyat istikrarını sağlamak ve finansal istikrarı korumaktır"
- "Makro-parasal dengeleri göz önünde bulundururken, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını da dik­kate alan uygulamaları sürdüreceğiz"
- Kayıtdışılıkla mücadele için yeni bir eylem planı yürürlüğe koyulacak. İlgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla elektronik ortamda bilgi ve veri paylaşımı yapılarak elde edilen veriler bili­şim teknolojileri vasıtasıyla çapraz kontrollere tabi tutulacak
- Yatırım ve iş ortamının iyileştirilmesine devam edilecek. Yeni yatırım teşvik sistemi geliştirilerek, uygulamaya devam edecek
- Önümüzdeki dönemde elektrikli araç teknolojileri desteklen­meye devam edilecek. Bu amaçla Hibrit ve Elektrikli Araç Araştırma Merkezi kurulacak.
- Kamu ve özel sektördeki engelli kontenjanlarının doldurulmasına yönelik tedbir alınmasına de­vam edilecek