Başbakan Ahmet DavutoğluBrüksel dönüşügazetecilerin sorularını yanıtladı.

Davutoğlu, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye yönelik basın ve internet özgürlüğü üzerine eleştirilerini sürekli irdelerken, sadece Fransa'da 64 kişininsosyal medya paylaşımları yüzünden tutuklanmasını gözardı ettiklerini vurguladı.

İşte Davutoğlu'nun açıklamalarından önemli ayrıntılar..

"AVRUPA BİR İSİM BİLE SÖYLEYEMEDİ"

"Paralelciler, Türkiye Başbakanı Avrupa Birliği ile görüşmeye gittiğinde sorguya çekildiğini zannediyorlar. Bilakis, ben Türkiye Başbakanı olarak onların üzerine gidiyorum ve Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda ne kadar temelsiz olduklarını söylüyorum. Avrupa Parlamentosu’nun basın özgürlüğüyle ilgili raporunu elime aldım ve tek tek sordum. Bana içeride tutuklu hüküm giymiş gazetecilerin isimlerini verin dedim. Bir isim söyleyemediler.

"PARALELCİLERİN ZANNETTİĞİ GİBİ DEĞİL"

İtalyan Federica Mogherini’ye Tahşiye operasyonu yapıldığı sırada alelacele yaptıkları açıklamayı sordum. “Pazar günü kutsal gün, tatil, siz böyle bir açıklama nasıl yaptınız? Neden bize hiç bir şey sormadınız” dedim. Bana “Sizi aradım ama ulaşamadım” gibi bir savunma yaptı. Paralelcilerin zannettikleri bir ortam yok.

"ABD GAZETELERİ REHİNELERİMİZLE İLGİLİ ONLARCA HABER YAPTI"

Basın özgürlüğü ile ilgili bir şey söyleyen olursa hemen isim istiyoruz. Kimi engellemiştik, kimi hapse atmışız, isim verin diyoruz, veremiyorlar. 7 tutuklu gazeteci var. Tek tek bu tutukluları anlattım. Hepsi şiddet içerikli suçlar. Bana bir gazeteci ismi verin dedim. Görüşme sonrası ortak açıklama sırasında ifade özgürlüğü konusunda açıklama yapmaktan vazgeçtiler. İkna oldular. Bakın diplomatlarımız esir düştüğü zaman onların can güvenliğini sağlamak acısından yayın yapılmasın dedik. The New York Times ve Washington Post onlarca haber yaptı bu süreçte.

"REHİN AMERİKALILARI HABER YAPMADILAR"

Peki soruyorum, Amerikalılar DEAŞ’ın elinde tutsakken Amerikan medyası aynı gazetelerde kaç tane haber yaptı? Onların can güvenliğinin korunması kendilerine söylendi ve haber yapmadılar. Ama Türkiye’ye gelince bunu önemsemiyorlar.

"FRANSA'DA 64 KİŞİ, SOSYAL MEDYADAN GÖZALTINDA"

Bakın Fransa’da terör saldırılarının olduğu hafta 64 kişi sosyal medyada Twitter ve Facebook’ta yazdıklarından dolayı tutuklandı, sorgulandı, gözaltına alındı. Kimse Fransa’ya basın ve ifade özgürlüğünü kısıtladın demiyor. Bizde ise “Silahlı kalkışma başladı herkes silahını alsın çıksın” diye tweet atılıyor. Bu tür şiddet çağrısına karşı bir adım atınca herkes bizi konuşuyor.