FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında cuntacı Semih Terzi'yi vurarak darbenin seyrini değiştiren şehit Astsubay Ömer Halisdemir'in öldürülmesinden sorumlu 18 sanık hesap vermeye devam ediyor. Terzi'ye vurulduktan sonra ilk müdahaleyi yapan Başçavuş Hüseyin Oğuz, "Terzi'nin vurulmasının ardından etrafındakiler ağlayıp sızladı. Yüzbaşı Ali Kapucu'nun gözünden yaş aktı" dedi.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı (ÖKK) ele geçirmeye giden darbeci general Semih Terzi'yi vurarak etkisiz hale getiren şehit Astsubay Ömer Halisdemir'i öldürülmesinden sorumlu 18 sanığın yargılanmasına dün devam edildi. Cuntacı general Semih Terzi'yi vurarak darbenin seyrini değiştiren Ömer Halisdemir'in şehit edilmesine ilişkin görülen davada yargılanan sanıklar adeta üç maymunu oynadı. Savunmalarında 15 Temmuz gecesi Diyarbakır'dan Ankara'ya ve sonrasında ÖKK'ye nasıl geldiklerini detaylı olarak anlatan sanıklar, Halisdemir'in vurulma anına ilişkin hiçbir şey söylemedi. Şu ana kadar konuşan sanıklar, aynı ağızdan savunma yaparak o anı, "görmedim, bilmiyorum" şeklinde geçiştirdi.

HEPSİNİ YALANCI ÇIKARDI

Ancak sanıklardan darbeci Semih Terzi'ye ilk müdahaleyi yapan sıhhiyeci Başçavuş Hüseyin Oğuz, şu ana kadar Terzi'yle birlikte gitmelerini "emir komuta" diye açıklayan ve suçu Terzi'ye atan sanıkları yalancı çıkardı. Oğuz, Terzi'nin vurulmasının ardından etrafındakilerin ağlayıp sızladığını, sivil kıyafetli Yüzbaşı Ali Kapucu'nun gözünden yaş aktığını söyledi. Çevresindekilerin Terzi'ye Kelime-i Şahadet getirtmeye çalıştığını dile getiren Oğuz, "Terzi, 'siz beni bırakın kendi emniyetinize bakın' dedi.

FATİH ŞAHİN 'VURDUM' DEDİ

Bir kişinin 'arkadaşlar ne oldu?' diye sorması üzerine Fatih Şahin, 'Vuran Ömer Halisdemir idi, ben de vurdum, öldürüldü, etkisiz hale getirildi' dedi. GATA'ya gittiğimizde Ahmet Kemal Yüzbaşı aradı ve Semih Terzi ile Fatih Şahin'in hain olduğunu söyledi ve Şahin'i vurmamı söyledi. Ben de 'nasıl vurum hastane ortamı' dedim. 'Vuramıyorsanız etkisiz hale getirin ya da uzaklaşın, kimseye güvenmeyin' karşılığını verdi" ifadelerini kullandı.

YANINDA OLDU AMA GÖRMEMİŞ

Sıhhıyeci Astsubay Gökay Engin de yaptığı savunmada, ÖKK'ye gidişlerini tüm detaylarıyla anlattı. Engin, Halisdemir'in vurulma anını ise anlatamadı. Engin, "Aramızda 50 metre vardı. Kapıya yaklaştıkları sırada silah sesi geldi. Çok seri oldu bu atışlar. Herkes yere yattı. Kimin kimi vurduğunu göremedim. Ondan sonra Semih Terzi'nin sesini duydum. Bağırdı, canı yandığı belliydi. Öyle bir durum ki kendi kışlandan biri birini vurdu. Anıtın olduğu yere gidinceye kadar ikinci vurulan kişinin olduğunu görmedim. Bu sırada Semih Terzi içeriye taşınmıştı. Ambulans geldi, o sırada Ömer Halisdemir karargahın girişinde yatıyordu. Yolu gözetlerken Mihrali Üsteğmen askerlerin sedye taşımasına yardım etmemi söyledi. Sedyeyi tam tuttum 2-3 el silah sesi geldi. Arkadan biri 'tamam, tamam sıkıntı yok' dedi. Kimin dediğini hatırlamıyorum. Daha sonra ambulans oradan ayrıldı."

VURANI HATIRLAMIYOR

Sanıklardan Astsubay Halit Çelik ise ÖKK'ye geldiklerinde Terzi'nin 10 metre gerisinde karargaha doğru ilerledikleri sırada silah sesi duyduğunu anlatarak, "Daha sonra ağaçlık alana doğru kaçan kişinin arkasından çok seri bir şekilde ateş açıldı. Ben de bir el ateş ettim ama rahmetlinin kaçtığı yöne değil, sonra silahımı emniyete aldım. Daha sonra ağaçların arasından bir kişi 'tamam vurdum' diyerek geldi. Ama bunun kim olduğunu hatırlamıyorum. Ben mevzide beklediğim sırada 2 el silah sesi daha geldi. Ağaçların arasında olduğum için bir şey göremedim" dedi.

ATEŞ TALİMATI ŞAHİN'DEN

Darbeci Semih Terzi'nin yakın koruması olarak görev yapan sanık Astsubay Hasan Aksoy, ÖKK'ye indiklerinde Semih Terzi'yi karşılayan ekibin yanında bulunan Ömer Halisdemir'in yanağını sıktığını kaydederek, "Bana 'kim tugay komutanı' diye sordu. Ben de Semih Terzi'yi gösterdim. 'Ne oluyor abi' diye sordum. 'Ben de hiçbir şey bilmiyorum' dedi. Sonra yürüdü tugay komutanına doğru ateş etti. Tabur komutanı (Fatih Şahin) hem kendisi ateş etti hem de ateş baskısı diye emir verdi. Ama buna rağmen böyle bir şeyin olmadığını söyledi. Her şey var görüntülerde. Baskın atış talimatı üzerine Halit Çelik'in çalılıklara doğru ateş ettiğini gördüm. Tabur komutanı vurduğunu, ve etkisiz hale getirildiğini söyledi. Bu esnada geri dönerken Semih Terzi'nin vurulduğunu gördüm" dedi.

HER ŞEYİ UNUTMUŞ

Aksoy, Terzi'yi helikopterle GATA'ya götürdüklerini anlatarak, "Terzi'nin bilinci açıktı. Fatih Şahin'i kendisine çekerek kulağına bir şeyler söylüyordu. Fatih Binbaşı GATA'da Zekai Aksakallı ile konuşmaktan kaçındı. Açıkçası tabur komutanını bizi böyle bir yalanın içine sürüklediği için o gece onu orada öldürmeyi düşünmüştüm" ifadelerini kullandı. Mahkeme Başkanı Ademoğlu'nun Aksoy'un beyanlarını sorması üzerine Fatih Şahin, "Semih Terzi can çekişiyordu, kulağıma da bir şey söylemedi, hatırlamıyorum. Zekai Aksakallı ile de görüşmeyi hatırlamıyorum." demekle yetindi.

KATİLİ KORUDU

Ömer Halisdemir'i vurulduğu yerden karargah girişine Başçavuş İsmail Çınar ile birlikte getirdiklerini anlatan Hasan Aksoy, "Ben etrafta gece görüşlü silahla gözetleme yapıyordum. O sırada 2 el silah sesi duydum. Kafamı çevirdiğim anda, Mihrali Üsteğmen tabancasını yerine koydu" diye konuştu. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Ademoğlu, "Mihrali Üsteğmen nerdeydi, başında mıydı?" diye sordu. Sanık Aksoy, önce "evet" dedi, sonra ise "silahını koyarken gördüm" yanıtı verdi. Bu arada iki gündür devam eden duruşma esnasında sürekli sanıkların gözünün içine bakan Ömer Halidemir'in eşi Hatice Halisdemir, sonunda göz yaşlarına hakim olamadı. Sanıkların yaptığı savunma sırasında duygulanan Halisdemir'in ağladığı görüldü.