HSYK'da hükümet ile cemaat arasında büyük bir savaş yaşanıyor. Yargıtay'daki ilk raundu kaybeden hükümet bugün Danıştay'da da kaybetti. 

Danıştay'daki HSYK seçimini Taci Bayhan ve Şaban Işık kazanarak üyeliğe seçildi.

YARSAV'ın edsteklediği Taci Bayhan'ı, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Danıştay üyeliğine atanmıştı. Bağımsız olarak seçime giren Şaban Işık'ın ise, Gülen Cemaati'ne yakın olduğu öne sürülüyor.

Yargıda Birlik Platformu'nun desteklediği Emin Sınmaz ile bağımsız aday Hasan Turgut yedek üyeliğe seçildi. 

Hükümetin Danıştay'taki bu sonuca ilişkin ne tepki vereceği ise merak konusu oldu. 

YARGITAY'DA DA HÜKÜMET LİSTESİ KAYBETTİ

Yargıtay’da 13 aday arasında yapılan seçimde üyelerin en çok oyunu alan Yakup Ata, Mustafa Kemal Özçelik ve Kerim Tosun doğrudan HSYK üyesi oldu. Hükümet'e yakınlığıyla bilinen üyeler ise seçilemedi.

HSYK SEÇİMLERİ 12 EKİM'DE

12 Ekim Pazar günü adliyelerde yapılacak seçimlerde adaylar listede bulunan 64 isimden adli yargı için 11 ismi, idari yargı için ise 5 ismi işaretleyecek. Hâkim ve savcıların adli yargı adayları için listede 11 isimden fazlasını işaretlemeleri halinde oyları geçersiz sayılacak. En çok oyu alan hâkim ve savcılar HSYK üyesi seçilmiş olacak.

HSYK SEÇİMİ ADAYLARI

HSYK üyeliği için yargıdaki gruplardan Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) ile Yargıçlar Sendikası ortak adaylarını açıkladı. Hükümete yakınlığıyla bilinen Yargıda Birlik Platformu da belirlediği adaylar için 12 Ekim tarihine kadar oy isteyecek.

Hükümet kanadından yapılan açıklamalarda adı 'paralel yapı' olarak geçen Cemaat'e yakın grup ise bağımsız adaylar üzerinden seçim çalışması yaparak adaylarına oy isteyecek.

Adli kaynakların Al Jazeera’ye verdiği bilgiye göre, Hükümetin HSYK’da herhangi bir 'blokaj'la karşılaşmaması için adli yargı seçiminde 7 üyeden en az 3’ünü HSYK üyesi olarak seçtirmesi gerekiyor. Ancak Cemaat'e yakın isimlerin YARSAV’a destek vermesi halinde Hükümet'in kendine yakın isimleri HSYK’ya üye seçtirmesi zorlaşıyor. Bu nedenle Cemaat'e yakın isimlerin oyları seçimlerde belirleyici olacak.