DAEŞ'in hain planı, MİT, bölgedeki istihbarat birimleri ve TSK güçlerinin başarısıyla bozuldu. Terör örgütünün baskın hazırlığını önceden haber alan istihbarat elemanları, hem bölgedeki TSK güçlerini, hem de Ankara'yı bilgilendirerek önlem alınmasını sağladılar. Bölgede bulunan, askeri birlik ve TSK'ya bağlı tanklar hemen hakim noktalara konuşlanarak, DAEŞ'in Başika yakınlarına sızma girişimini engelledi.


RUS KATYUŞA FÜZESİ!

Kampa yaklaşama imkanı bulamayan ve baskın planından vazgeçen DAEŞ, Başika'ya 1.5 kilometre ila 3 kilometre uzaklıktaki dağlık bölgeden saldırı kararı aldı. Havan ve Katyuşa füzeleri ile gerçekleştirilen saldırı, saat 15.10'da başladı ve yaklaşık üç saat sürdü. TSK güçleri ise saldırıya tank atışları ve Başika Kampı'ndaki havanlarla anında karşılık verdi. 

FIRTINA OBÜSLERiYLE CEVAP VERiLDi

Sınır hattında bulunan TSK'ya bağlı Fırtına Obüsleri'nin de devreye girmesiyle, DAEŞ mevzileri yerle bir edildi. Yoğun ateş karşısında kayıplar veren DAEŞ militanları, bölgeden geri çekilmek zorunda kaldılar. Saldırıda Rus yapımı Katyuşa füzeleri ve havan mermisi kullanıldığı ve 180 atış yaptığı belirlendi. Ancak bu atışların büyük bölümünün kamp çevresine düştüğü ifade edildi.

Askerimizin varlığı rahatsız etti

Türk askerinin Irak Başika'da konuşlanması, eli kanlı örgütü huzursuz etti. Bağdat yönetimi de bu rahatsızlığı sık sık  dile  getiriyor.

Yaralı askerlerin durumu iyi

DAEŞ'in saldırıyı başlattığı ilk dakikalarda yaralanan dört Mehmetçik ile Musul Ulusal Muhafızları, yapılan ilk tıbbi müdahalenin ardından araçlarla bölgeden çıkarılarak güvenli noktaya nakledildiler. 

ŞIRNAK'TA TEDAVİ ALTINA ALDILAR

Şırnak'tan havalanan Sikorsky helikopterler, güvenli bölgeye ulaşarak dört Türk askerini yurda getirdiler. Hafif yaralı dört 
asker Şırnak Askeri Hastanesi'nde tedavi altına alındı. 

Bağdat-DAEŞ işbirliği

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Ankara Temsilcisi Hicran Kazancı, DAEŞ'in Başika Kampı'na yönelik saldırısının, Bağdat Hükümeti'nin Türk askerine yönelik tepkisinin hemen ardından gelmesine dikkat çekti. Kazancı, "DAEŞ 10 Haziran 2014'ten itibaren bu kampın 10 kilometre yakınında bulunuyor. Merkezi hükümetin Türk askerlerini tehdit açıklamasının hemen ardından bu saldırının yapılması, Bağdat ile DAEŞ arasındaki bağlantıyı ve işbirliğini ortaya çıkarıyor" değerlendirmesi yaptı. 

Yılmaz'dan kritik ziyaret 

Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, DAEŞ'in Başika Kampı'na yönelik saldırısının gölgesinde Irak'a gidecek. Yılmaz, Irak Başbakanı ve Savunma Bakanı ile görüşecek. DAEŞ saldırısı, "eğit-donat" kapsamında Başika'da bulunan Türk askerine duyulan ihtiyacı ortaya koydu. Görüşmede Türk askerinin Irak'taki varlığına ilişkin anlaşmazlığın noktalanması bekleniyor. Yılmaz, Türk askerinin "eğit-donat" kapsamında Bağdat'ın davetiyle Başika'da bulunduğunu hatırlatacak, DAEŞ'in gerçekleştirdiği saldırıya dikkat çekecek, Türk askerinin varlığının önemine vurgu yapacak. 

Başika saldırısı MGK’da 

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılacak MGK toplantısında, PKK terörü ve Başika saldırısı ele alınacak.

Başta Diyarbakır Sur, Cizre ve Nusaybin olmak üzere terör örgütüne karşı bölgede yürütülen kapsamlı operasyonlar tüm yönleriyle MGK toplantısında masaya yatırılacak. 

RUSYA KRİZİ VE AB 

Irak'ın Başeka kampına "eğitim amaçlı" asker sevkıyatı sonrası yaşanan polemik ve DAEŞ'in Başika Kampı'na yönelik saldırısı da MGK'da değerlendirilecek. Rusya krizi ve  AB'yle "Ekonomik ve Parasal Politikalar" başlığının müzakerelere açılmasının ardından gelinen nokta da, MGK'nın gündem maddelerinden biri olacak.