Cumhuriyet Gazetesi'nin Adalet Bakanlığı tarafından yapılan Adli Yargı Yazı İşleri ve İdari İşler Müdürleri mülakatında " Kirpi'nin kaç iğnesi var?"  şeklinde soru sorulduğu yönündeki iddialarına Sınav Kurulundan yalanlama geldi.


CUMHURİYET VE ZAMAN'A YALANLAMA!

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan Adli Yargı Yazı İşleri ve İdari İşler Müdürleri mülakatıyla ilgili haberlere yer veren Cumhuriyet ve Zaman gazeteleri mülakat sorusu olarak " Kirpi'nin kaç iğnesi var?"  şeklinde soru sorulduğunu öne sürmüş, konu sosyal medyada geniş yankı uyandırmıştı.

Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Ankara Batı Adliyesi Adli Yargı Yazı İşleri Ve İdari İşler Müdürleri Sözlü Sınav Kurulu iddiaları yalanladı.

Sınav kurulu, maksatlı olarak bazı medya kuruluşlarınca kamuoyu ve algı oluşturmak amacıyla haber yapıldığına dikkat çekti.  " Kirpi'nin kaç iğnesi var?"  gibi soruların kesinlikle sorulmadığının altını çizen açıklamada, adayların başarılı sayılıp sayılmamalarında yazılı puanı, liyakati, sözlü sınavdaki başarısı gibi kriterler dışında başka  bir kriter dikkate alınmadığı vurgulandı.

Açıklamada şu ifadeler yer verildi:  

“Sınava giren tüm adaylara sınav kurulunca önceden tespit edilip kayıt altına alınan sorular arasından, biri genel kültür diğeri de meslek bilgisini ölçen iki adet soru sorulmuştur. Gerek  internet sitelerinde ve gerekse daha önce bu tarz haberler yapan yayın organlarında meslek bilgisini içeren soruyla ilgili herhangi bir yorum yapılmazken genel kültür bilgisini içeren soruyla ilgili bir kısım manipüle amaçlı haberler yapıldığı ve gerçeği yansıtmayan bu tür haberlere devam edildiği tespit edilmiştir. “

24 SORUDAN 21'İ YALAN

Cumhuriyet, Sözcü ve Zaman Gazetelerinde sorulduğu iddia edilen sorulardan sadece üç tanesi Kurulumuzca adayların bazılarına sorulmuştur.  

Bunun dışında iddia edilen ;

- Bir kirpinin yaklaşık kaç tane iğnesi vardır? / 5 bin-7 bin arası
- Asrın projesi nedir? / KKTC Su Temin Projesi.
- Atatürk’ün cenaze namazını kim kıldırdı? / Prof. Dr. Şerafettin Yaltkaya
- Gebze Çoban Mustafa Paşa Cami tarihçesi? / Çoban Mustafa Paşa Cami 1523 yılında Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Çoban Mustafa Paşa Bosnalı genç bir çoban iken Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferine katılır ve sultanın kızı ile evlenip damadı olur.
- Mor’un Süryanice karşılığı? / Aziz
- Bonanza kaç yılında çekildi? / ABD’de 12 Eylül 1959’dan 16 Ocak 1973’e kadar yayımlandı.
- İHH Başkanı kimdir? / Bülent Yıldırım.
- Maaşlarımızı kim yapar? / Adaylar bu soruya verilecek bir cevap bulamadı.
- Saat yönünde dönen gezegen? / Venüs. 4 Plastik para birimine geçen ilk devlet? / Kanada.
- Türk mühendislerin yaptığı ilk zırhlı ve yüzebilen dozer? / AZMİM.
- Atatürk’ün köpeklerinin isimleri? / Alp, Alber ve Foks.
- Atatürk’ün atlarının isimleri? / Sakarya ve Çankaya.
- Pinpon topunun ağırlığı ne kadardır? / 2.7 gram.
- Yurtdışına seyahate çıkan ilk Osmanlı padişahı? / Abdülaziz.
- En çok hadis rivayet eden sahabe? / Ebu Hureyre.
- Dünyanın en büyük Atatürk anıtı nerededir? / Artvin
- Açlığa en fazla dayanabilen hayvan? / Kaplumbağa.
- Atatürk’ün ilk heykeli nerede dikilmiştir? / Gülhane Parkı’nda
- Halkı cimri olarak bilinen ülke? / İskoçya."
şeklindeki sorularkesinlikle hiçbir adaya sorulmamıştır.

Sorulmayan bu tür soruların sorulduğu gibi gerçek dışı iddialar malum bir kısım medya ve kişiler tarafından ısrarla dile getirilmekte ve algı oluşturmak ve kamuoyunu yanıltmak amacıyla haber yapılmaktadır.

Kurulumuzca sınava alınan yaklaşık 6.100 adayın; yazılı puanı, liyakati, sözlü sınavdaki başarısı gibi kriterler bir bütün halinde dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Adayların başarılı sayılıp sayılmamalarında başkaca bir kriter dikkate alınmamıştır"

Kaynak : Haber7