Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'yi temsil ettiği, Pakistan'daki 13. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi'nde 2025 hedefleri, üye ülkeler arasında ticaretin arttırılması masaya yatırıldı. Erdoğan zirvede yaptığı konuşmada, "Mevcut rakamlar potansiyelimizi yeterince harekete geçiremediğimizi ortaya koyuyor. Ülkeler arasında ticaretin artması için hava, kara ve deniz yolu ulaşımının kalitesini artırmalıyız. Her türlü ticari gelişimine ülkem hazır. 2023 vizyonuna çok önem veriyoruz." dedi.
13. ZİRVE YAPILDI
2025 hedefi konuşulacak Türkiye, İran ve Pakistan, 1985'te 'Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nı (EİT) kurmuştu. Amaç, Avrasya bölgesinde engelleri kaldırarak ticareti geliştirmek ve küresel pazarlarla bütünleşmeyi teşvik etmekti. Bu kapsamda şu ana kadar 12 zirve yapıldı. 13'üncüsü bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi için yeni hedeflerin belirleneceği '2025 Vizyonu' gündemiyle bugün Pakistan'ın başkenti İslamabad'ta yapıldı.


ENERJİ KORİDORUNUN KURULMASI HEDEFLENİYOR
Tarihi İpekyolu üzerindeki üye ülkeler arasında özellikle ticaret ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi temelinde kurulan EİT, mevcut potansiyelini yeterince kullanamıyor. Teşkilatın aktif kurucu üyesi Türkiye, üye devletler arasında ticaret, ulaşım ve enerji koridorunun kurulmasını hedefliyor. Türkiye, üye ülkelerin siyasi irade göstererek ekonomik entegrasyon için somut projeler geliştirmesi üzerinde de duruyor.
ERDOĞAN ZİRVEYE KATILDI
Düzenlenen zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı. Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından bazı notlar şöyle oldu:

"2023 VİZYONUNA ÇOK ÖNEM VERİYORUZ"
"Mevcut rakamlar potansiyelimizi yeterince harekete geçiremediğimizi ortaya koyuyor. Ülkeler arasında ticaretin artması için hava, kara ve deniz yolu ulaşımının kalitesini artırmalıyız. Her türlü ticari gelişimine ülkem hazır. 2023 vizyonuna çok önem veriyoruz.
Bugün teşkilatın her yıl birçok konuda toplantılar yaptığımızı ancak somut projelerde yeterince mesafe alamadığımızı görüyoruz. Teşkilatı sahiplenme konusunda da bazı sorunlarımız var. Sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Burada sorunları aşacağımıza inanıyorum. Zirvenin başarılı bir şekilde tamamlanacağına inanıyorum.
"DAĞLIK-KARABAĞ SORUNU ÇÖZÜLMELİ"
Her ne kadar bu toplantı bir ekonomik işbirliği zirvesi olsa da asıl çerçevesi siyasettir, siyasi yaklaşımdır. Adımlarımızı atarken siyaseti bir kenara koymamız mümkün değildir. Birçok ülkemizin sıkıntıları var. Afganistan'ın, Azerbaycan'ın sıkıntıları var. Dağlık-Karabağ sorunu var. 20 yılı aşkın süredir devam eden görüşme bir neticeye ulaşamadı. Burada gerek ekonomi gerekse İslam İşbirliği Teşkilatı olarak adımlarımızı kararlılıkla atmalıyız. Ermenistan'ın işgalci tavrını her toplantıda dillendirmek durumundayız.
"AKAN KANI DURDURMALIYIZ"
Müslümanların töhmet altında bırakılmasına asla müsaade edemeyiz. Ülkelerimizi taarruza sürüklemeye çalışanların karşısında yer almalıyız. Öncelikli vazifemiz Suriye, Irak, Yemen gibi yerlerdeki fitne ateşini söndürmeliyiz, akan kanı durdurmalıyız.
Bu organizasyondaki emeği geçen kardeşlerime şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum."