Cumhurbaşkanı abdullah Gül, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde düzenlenen Türk-Gürcü İş Forumu'nun kapanış oturumuna katıldı. Gül, "İki ülke arasındaki iş birliğine farklı ülkelerce imrenilerek bakılıyor." dedi.
"İŞ ADAMLARI İLE BURADAYIZ"

Gül'ü forumun yapıldığı binanın girişinde Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili karşıladı. Gürcistan'da siyasi transformasyonun barışçıl gerçekleştirildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Tiflis'e çok sayıda iş adamlarıyla geldiklerini belirtti.

"GÜRCİSTAN'A VERİLEN DEĞERİN İŞARETİ"

Gül, "Gürcistan'a Türk iş adamlarının verdiği değeri burada işaret etmek isterim. Türkiye ile Gürcistan halkları akraba topluluklarıdır. Kadim bir dostluğumuz var. Kalkınma faaliyetlerine büyük önem veriyoruz." ifadelerini kullandı. Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı gibi projelerin gerçekleştirilmesinden övgü ile söz eden Gül, bütün projelerin, yatırımların serbestçe yapılması adına hayata geçirildiğini söyledi.

"BİZE İMRENİYORLAR"

Cumhurbaşkanı Gül, "Gürcüler'in en çok ziyaret ettiği ülke Türkiye. Türkler'in de en çok ziyaret ettiği ülkelerden birisi Gürcistan. Demek ki iki halk kendilerini birbirine bu kadar yakın hissediyor. iki ülke arasındaki iş birliğine farklı ülkelerce imrenilerek bakılıyor." dedi.

"YATIRIM İÇİN TASARRUF GEREKLİ"

Sorunların iyi niyet ve konuşarak halledilmesi gerektiğini savunan Gül, "Yatırım yapabilmek için tasarrufun olması gerekiyor. Başka ülkelerin tasarruflarını kendi ülkenize çekmek kalkınmanın en önemli etmenlerindedir. Büyümenin motoru oluyor bunlar. Gürcistan da kapısını yabancı yatırımcılara açacaktır" diye konuştu.

"GELİN TÜRKİYE'YE YATIRIM YAPIN"

Yatırımcıların sermayelerini getirmek için hukukun ve öngörülebilinirliğin öneminden söz eden Gül, siyasi istikrarın olmadığı ülkelerde ekonomik gelişmişlikten söz edilemeyeceğini anlattı. Gürcistan'ın AB ile ortaklık anlaşması imzalayacak olmasını Türkiye olarak desteklediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, "Siyasi iş birliğinin meyvelerini ekonomik işbirliği ile alacağız. Türk özel sektörünü teşvik ettiğim gibi Gürcü özel sektörünü de teşvik ediyorum. Türkiye'ye gelip yatırım yapın" ifadelerini kullandı. Gürcistan'la daha fazla ticaret yapmak istediklerini kaydeden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Gürcistan'ı Türkiye'nin 30 yıl önceki haline benzeterek gelecekte büyük ekonomik başarılar potansiyelinden söz etti. Hisarcıklıoğlu, Gürcistan başbakanından ticaret hacminin yükseltilmesi için gümrük kapılarının karşılıklı olarak modernizasyonu gerçekleştirilmesini istedi.

ALİYEV'LE DE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tiflis'te Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile de görüştü.