Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan balkan Federasyonları programı kapsamında Külliye'de bir konuşma yaptı. İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

BİZİM KİMSENİN TOPRAĞINDA GÖZÜMÜZ YOK AMA KONU TÜRKLER OLUNCA...

Bugün hamdolsun Türkiye gibi bir vatanımız, Türkiye gibi bir sığınağımız var. 80 milyon vatandaşımızla birlikte Rumeli'deki Balkanlar'daki kardeşlerimizin her biriyle ortak kader anlayışıyla yola devam ediyoruz. Bizim kimsenin toprağında egemenliğinde gözümüz yok. Ama söz konusu Türkiye olunca birilerinin bakışları değişiyor. Biz Rumeli ve Balkanlar olmak üzere hiçbir kardeşimizden vazgeçmeyiz, vazgeçemeyiz.


BULGARİSTAN'DA SEÇİM VAR, BEN DE DİYORUM Kİ...

Rumeli'de, Balkanlar'da, Avrupa'da altın gibi soydaşlarımız var. Bulgaristan'da seçimler var. Ben buradan oradaki soydaşlarımıza sesleniyorum. Seçimlerin sükun içerisinde adil ve şeffaf geçmesini temenni ediyorum. Baskıların gerçekleştiğini görmek bizi ciddi manada rahatsız ve tedirgin ediyor. Bir taraftan demokrasi diyeceksin. Diğer taraftan ciddi manada baskı yapacaksın. Her zaman olduğu gibi bu seçim konusunda da demokrasi içerisinde hareket edileceğini temenni ediyorum. Dünyanın bu sıkıntılı döneminde bölgemizin istikrarına hep birlikte ve her zamankinden daha sıkı sarılmamız gerekiyor.

İSTİSNA UYGULANACAK

Sıkıntılar büyük ölçüde çözüldü. Çeşitli vesilelerle ülkemize giriş yaptıkları halde vatandaşlık kazanamamış olanlar için de birinci derece yakın olanlara istisnai bir uygulama yoluna gidildi. Bu kişiler 5 yıllık ikamet şartı aranmadan vatandaşlığa kabul edildi. Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınması da buna dahil olacak. Böylece ülkemizle irtibatı olan tüm kardeşlerimizin sağlık kuruluşlarımızın hizmetlerinden faydalanabilmesi de sağlanmış olacak.

Buralardan gelen kardeşlerimize 15 gün içerisinde çalışma izni verilerek bu konudaki sıkıntı da çözülüyor.

REFERANDUM...

Biliyorsunuz 16 Nisan'da Türkiye sandık başına gidiyor. Bu değişiklik konusunda yalan yanlış konuşuyorlar. "Ne üretiyoruz ki" diyor. Eğer sen bu ülkede nelerin üretildiğini hala anlayamadıysan yazıklar olsun.

KALPLERİ MÜHÜRLÜ

Eğitim işte gözünüzün önünde. Sağlık.. Şehir hastaneleri. İşte Cuma günü Isparta da açılıyor. İlacımızı alamıyorduk ilacımızı. Bunlar bitti artık. Nereden nereye... Ama Rabbim ne buyuruyor. "Onların gözü vardır görmezler. Kulağı vardır duymaz. Dili vardır hakikati konuşmaz. Çünkü onların kalbi mühürlüdür." Sen köprüleri yolları, Avrasya'yı, üçüncü köprüyü, havalimanlarını görmedin mi? Emniyet, adalet saraylarını görmedin mi? Hiç önemli değil. Balık bilmezse Halık bilir...

Ülkemiz için Bu kadar önemli bir hususta böylesine ciddiyetsiz yaklaşımlar ortaya konulmasından açıkçası ben milletim adına çok üzülüyorum. Halbuki bizi ecdadımız milletin hayrına olan işlerde her türlü fedakarlığa koşmayla eğitti.

18 MADDENİN NEYİNE NEDEN KARŞISIN ONU SÖYLE

Şimdi bu 18 maddenin neyine neden karşısın bunu söyle! Söylemiyor. "Cumhurbaşkanı akşam yatıp sabah lokantaları kapatır" diyor. Bunu söyleyen öyle alelade biri değil ha asıl üzüntü veren bu. Anamuhalefetin başı. Biz mi başka bir ülkede yaşıyoruz. Bu zat mı başka dünyada yaşıyor.

TEK ADAM SENİN PARTİNİN GENEL BAŞKANI...

Söylediklerinin de anayasa değişikliğiyle alakası yok. Tutturmuş bir tek adamlık gidiyor. Seçimle iş başına gelen, görev süresi belli olan bir Cumhurbaşkanı. Seçimin, sürenin olduğu yerde böyle bir tehlike olabilir mi?

Senin partinin genel başkanlığını yapmış olan İnönü tek adamdı. O dönemde kimseye hayat hakkı tanınmıyordu. Partinin il başkanları valilik yaptı ya. Biz böyle bir şey yapsak nasıl olur Kılıçdaroğlu? Böyle bir şey olabilir mi?

MENDERESİ ASANLARI DESTEKLEYEN SİZ OLDUNUZ

Siz bu ülkede milletin oyuyla iktidar olmuş Menderes idam edildiğinde bunun karşısında durmadınız. Destekleyen zihniyetin tak kendisi oldunuz.

MİLLET YAKASINA YAPIŞIR

Cumhurbaşkanı meclisi fesheder diyor. Böyle bir şey yok. Akşam yatıyor bir yalan sabah başka yalan. Anayasa ve yasalara ters kararname çıkaramazsınız. Buradan tek adamlık çıkması mümkün mü? Kaldı ki Cumhurbaşkanı nefsine yenildi. Tek adamlık yaptı. Bu millet onun yakasına yapışır.

YENİ SİSTEMİN ŞİFRESİ İSTİKRARDIR

Tek adamlık ithamı safsatada kaynaklı bir hezeyandır. Boş çuval ayakta durabilir mi? Yeni sistemin şifresi istikrardır. Güvendir. 1991'den bu yana istikrarlı bir yönetim olsaydı bugün bulunduğum yerin tam 2 kat ilerisinde olurduk.

Güvenin olduğu yerde işsizlik azalır. Enflasyon azalır. Bütçe rantiyecilere değil millete harcanır. Türkiye'yi 3 kat büyüttük. Yeni yönetim sisteminde ülkemizi 2.5 kat daha büyütecek ve hedefimize ulaşacağız.

BİZİMLE BAŞ EDEMEYECEKSİNİZ! BEDELİNİ ÖDEYECEKSİNZİ

Onlar çılgına dönüyorlar. Türkiye bunu nasıl yapıyor diyorlar. Almışlar yanlarına PKK'yı FETÖ'yü, DEAŞ'ı onlarla birlikte yürüyorlar. Bizimle baş edemeyeceksiniz! Biz milletimizle yürüyoruz. Evelallah hepsi bir tarafa bizim daha delinecek çok dağlarımız, inşa edilecek çok köprülerimiz, kurulacak çok fabrikalarımız, kepegi açılacak çok dükkanlarımız var. Onlar Güneydoğu Anadolu'da Kürt kardeşlerimin evlerininönüne çukurlar açtılar. Hendekler açıp bombalar yerleştirdiler. Utanmadan sıkılmadan hala el aman diliyorlar. Yok! Adalet neyse bedelini ödeyeceksiniz.

İDAMI ONAYLARIM: DEVLETİN ŞEHİD KATİLİNİ AF YETKİSİ YOK

İdam konusunda kararımız söyledim. 16 Nisan'dan sonra parlamentomuz idam kararını verir gönderirse onaylarım. Devletin 249 şehidin katillerini affetme yetkisi yoktur.