Cumhurbaşkanı Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu gündeme dair konuları değerlendirdikleri bir basın toplantısı düzenlediler. Eroğlu Kuzey Kıbrıs'ın barış içn elinden geleni yaptığını söylerken Cuhmurbaşkanı Erdoğan da AB'nin ve BM'nin iki yüzlülüğünden bahsetti.
Derviş Eroğlu:
Güçlü bir Türkiye güçlü bir KKTC demektir. Biz kardeşiz. Sevinçte, tasada biriz. Kimse bu birliği bozamaz. Sayın Erdoğan vizyonuyla sadece Türkiye'de değil dünyada bir liderdir.
Kuzey Kıbrıs Ortadoğu'nun tam ortasında stratejik önemi daha da artan bir topraktır. Batmayan bir uçaktır.
"ERDOĞAN BİZE HER DAİM KAPISINI AÇIK TUTMUŞTUR"
Sayın Erdoğan Başbakanlık yaptığı sürece bize kapısını her daim açık tutmuş ve tüm ihtiyaçlarımızı karşılamıştır.
Kendisini bu süreçte de destekleyeceğiz. Anavatan Türkiye'nin desteğiyle yok olmaktan bu zamanlara getirmiştir. 60 bin öğrencisiyle bir üniversite şehridir. Turizmde de ileri seviyeye gidiyoruz.
ASRIN PROJESİ ÇOK BÜYÜK BİR İŞ
Asrın projesi olan Türkiye'den deniz altından gelecek suyun önemi çok büyüktür. Bu projeyle daha da güçleneceğiz.
Rum komşularımız bu adanın bizim de vatanımız olduğunu anlasınlar. Biz Kıbrıs sorunun daha fazla uzatılmadan çözülmesinden yanayız.
Çözümden yana olmamıza rağmen bize uygulanan ambargo tamamen haksızlıktır.
BM'ye görüşmelere kaldığımız yerden devam edeceğimi söyledim. Kıbrıs'da çözümü isteyen bizlerin daha fazla cezalandırılmaması gerektiğimizi söyledim.
"RUM KESİMİ DEDİĞİNDEN VAZGEÇTİ"
Rum kesimiyle olumlu görüşmeler olmuyor. Buna karşın barışçıl ve esneklikle Şubat ayında bir ortak deklarasyon yayınladık ama sonra bu kararlarından vazgeçtiler.
Referandum konusunda doğru tavır almadılar. Rum kesiminden birkaç adım önde davrandık. Önde giderken bize tuzak kurmalarını biliyoruz. Bu uzun ve ince yolda tedbiri elden bırakmamak gerekir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan:
Cuhmurbaşkanı seçilmem sonrasında ilk ziyaretimi KKTC'ye yapıyorum. İkili görüşmelerimizi yaptık. sayın Eroğlu'yla çalışma yemeğinde Kıbrıs sorununu ele aldık.
Geçmişi çok çok uzun o günden bugüne sabırla hareket eden bu sabrının da karşılığını göremeyen Kıbrıs halkı var.
"ADİL BİR ÇÖZÜMDEN YANAYIZ"
Temenni ederim ki sabrın sonu selamettir. Adil kapsayıcı bir çözümden yanayız. Adil olmayan bir projeyi asla kabul etmeyiz.
Garantör ülkeler olarak bizim samimiyetimizi Yunanistan ve İngiltere de ortaya koymalılar. Başka garantör ülke arayanlar bundan uzak dursunlar.
Hedefimiz müzakere sürecini devam ettirmektir. Sayın Annan'a "Bu süreci başlatalım. KKTC her zaman bir adım önünde olacak"
"GÜNEY KIBRIS TÜM ÇALIŞMAYI BOZDU"
Müzakerelere başladık. İsviçre'de istedik dumanı çıkartalım. O gün zorla referandum kararı çıktı. KKTC onuruna düşeni yaptı. Güney Kıbrıs aynı yanlışı yaptı. Oradaki çalışmalarımızı mahvetti.
AB orada aynen şunu söylemişti "Biz bu noktada KKTC'nin gösterdiği referandum kararının yanında oalcağız" demişti. Ama sözlerinde durmadılar.
Bu arada Güney Kıbrıs'ı AB'ye aldılar. Bu bir siyasi karardır. Güney Kıbrıs AB müktesabatına uygun değildir diye itiraflarda bulundular.
ENERJİ PROJEMİZ DE DEVAM EDİYOR
Kıbrıs meselesinin çözüme kavuşturulması refaha çok katkı sağlayacaktır.
Şu anda hayat suyu getirmeye çalışıyoruz. 2-3 ay içerisinde Türkiye'den KKTC'ye gelecek. Bir de bunun yanında enerji projemiz devam ediyor. Burdaki hava kirliliğini ortadan kaldıracağız.
Bu projelerimiz adanın tamamına fayda sağlamasıdır. Mevcut durumun devam etmesine izin vermeyeceğiz.
"HEDEFE ULAŞMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"
Adanın ortak sahibi olan KKTC için belirlediğimiz hedefe ulaşmak için elimizden geleni yapacağız.
Eşit şartlara haiz bir çözüm için KKTC'ye tam destek veriyoruz. 2008'den bu yana yapılan çabaların artık boşa geçmemesi lazım.
Kıbrıs Türk halkının çözümsüzlüğün mağduriyeti olmasına izin vermeyiz.
Türkiye'nin de katkılarıyla KKTC'deki ekonomik büyüme bizi de gururlandırmaktadır.
Kıbrıs Türk halkının refah düzeyinin daha da arttırılması için saydam bir yönetim daha da güçlendirilmelidir.
"KALKINMA İYİ AMA YETERLİ GÖRMÜYORUZ"
Öğrenim ve turizmdeki kalkınma iyi ama yeterli görmüyoruz. KKTC'deki kişi başı geliri iki katına çıkarma hedefimizdir.
Büyüyen ve gelişen Türkiye Kıbrıslı Türk kardeşleriyle hep beraber olacaktır.
Uluslararası camianın yavrularını Kuzey Kıbrıs'ı tercih etmesi beni çok sevindiriyor. Kıbrıs'ın nasıl bir çekim merkezi olduğunun da bir göstergesidir.
Turizmde yarım milyarlık bir ciroya sahip olması önemlidir. Gittiğimiz her yerde Kıbrıs bizim 1 numaralı gündem maddesidir.
Sabrın da bir nihayeti vardır.
Soru ve Cevap
- Garantör ülke olarak Türkiye'nin tavrı nedir?
Biz tribünde bir seyirci değil garantör ülkeyiz. Kıbrıs için söyleyecek sözümüz vardır. Kabul edilemez şeyler vardır. İki devletli bir çözüm olmadan bir şeyi kabul etmemiz mümkün değildir. Siyasi eşitlik olacak. Bundan sonra da bunu sürdüreceğiz. Bunlar ne derse desin her geçen gün güçlenen bir Kıbırs var. Buradaki kardeşlerim birlik ve beraberlik içinde olsun. Bu yara almasa gelecek Kuzey Kıbrıs'ındır.
- Yunanistan Dışişleri Bakanı'ndan Anastasidas'tan bir mektup geldiği doğru mu?
Hayır.
Sabır ve tahammlünüz biterse ne olur?
Herkes güldüğüne göre buradakiler anladı.
-Ruhban okulu meselesi ne durumda?
Birkaç yıl önceydi Gökçeada'da dolaşıyorum. Bir rum genci geldi. Meğerse benim de teşkilatımda. Bir rum kızına aşık. Annem babam istemiyor. Gittik konuştuk. Hayırdır neden engel oluyorsun? dedim. Gelenektir dedi. Ben de diğer çocuklar nerede dedim? Amerika'da onları neden çağırmıyorsun dedim.
Bizim tüm vatandaşlarımıza kapımıza açıktır. Tüm vakıf mallarını geri verdik.
Ruhban okulunu açmak bizim için mesele değil. Bizim Atina'da yıkılmış iki camimiz var. Bunların tadilatını yapalım dedim. Karamanlis'ten bu yana ses yok.
Bartholomeos dışında Türkiye Cuhmuriyet'i vatandaşı yok. Sonra 20 tane papaz getirdiler. Çünkü Lozan antlaşmasında bu böyle. Bizim iskeçe müftüsünü bunlar atamak istiyor. Sizden de bir adım olsun. Böyle bir şey yok.
- Maraş'ın açılması konusunda gözler Türkiye'de neler söylemek istersiniz?
Benimle konuşan ABD, Almanya. Ben bunlara diyorum ki gidin Kuzey Kıbrıs'la görüşün. Tutmuşlar bir ara bölge.
- Güney Kıbrıs tek taraflı doğalgaz ve petrol çalışması yapıyor. Kıbrıs da piri reis'le yapıyor.
Bu bölgede çıkacak petrol ve doğalgaz tüm Kıbrıs halkınındır. Bu uluslararası kuraldır.