Bir yandan terörle etkin bir mücadele yürütülürken diğer taraftan da Kürt sorununun çözümü konusunda adım atılıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu haftanın bir günü bölgede olacak. Davutoğlu ilk ziyaretini bu hafta Mardin'e yapıyor.

Peki Davutoğlu'nun bahsettiği master plana dayalı yeni eylem planında neler var?
AK Parti kulislerini yakından takip eden kalemlerden Selvi, "Yeni sürecin parametreleri" başlıklı yazısında çarpıcı ayrıntılar aktarıyor. İşte o 6 madde:

BAROLARLA BİR ARAYA GELECEK

1-Başbakan ilk olarak Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki barolarla bir araya gelecek. Hukukçuların değerlendirmelerini ve önerilerini alacak.

İŞ DÜNYASI

2-Terörün zarar verdiği kesimlerin başında iş dünyası geliyor. Çözüm süreciyle birlikte bölge canlanmış, yeni yatırımlar yapılması gündeme gelmişti. Çözüm sürecinin cazibe merkezi olan Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa gibi illerimiz terör nedeniyle kan ağlıyor. Sadece Habur sınır kapısından dolayı bölgenin zararı ölçülemeyecek duruma geldi.

EKONOMİNİN RÖNTGENİ ÇEKİLECEK

3-Başbakan Doğu ve Güneydoğu'daki esnaf, sanayi ve ticaret odaları ile bir araya gelecek. Bölgenin ekonomik olarak röntgeni çekilecek, iş dünyasının önerileri alınacak.

STK'LARLA BULUŞMA

4-Bölgenin çok güçlü bir STK deneyimi var. Hem ülke ve bölge sorunları konusunda duyarlılar, hem de sürekli fikir üreterek çözüm sürecine katkı yapmaya çalışıyorlar. Başbakan, STK'larla, birkaç grup halinde bir araya gelecek.

İSTİŞARE SÜRECİ

5- Yeni dönemin adı, çözüm süreci değil dedik. Adı istişare süreci de olsa ele alınacak konu Kürt sorununun çözümü, PKK
ve çözüm süreci olacak. Ne zaman ki Kürt sorununun çözümü gündeme geldi, ilk olarak görüşlerine başvurulan kesim, aydınlar oldu.

DOLMABAHÇE'DE KAPSAMLI GÖRÜŞME

Başbakan Davutoğlu, bu kez İstanbul Dolmabahçe'de aydınlarla çok geniş kapsamlı bir toplantı yapacak. Kürt sorunu konusunda sadece belli bir bakış açısına sahip aydınlar davet edilmeyecek. Milliyetçi, sosyalist, muhafazakar, liberal aydınlarla Kürt sorununun çözümü konuşulacak.

FARKLI GÖRÜŞLERLE TOPLANTI

6-Başbakan, bölgede farklı partilerde, farklı görüşler altında siyaset yapmış farklı isimlerle bir araya gelip bölgenin siyasi aktörleriyle ayrı ayrı toplantılar yapacak. Böylece onların birikimlerinden yararlanmış olunacak.

YARALARI SARMAK İÇİN ENTEGRE ADIMLAR ZİNCİRİ

Bu yeni bir çözüm ya da müzakere süreci değil dedik. Ama peki ne? Bir istişare süreci olacak. Ancak uygulamaya dönüşecek bir süreç olacak. Bir yanda o nedenle yeni dönemde bölgeyi dinlemek, çözüm süreçleri geliştirmek ve yaraları sarmak için birbirine entegre adımlar zinciri olarak görmek mümkün.