Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yaptığı araştırmaya göre Türkiye'nin en mutsuz kenti çıkmasına Tunceliler, tepki gösterdi.

TÜİK'in yaptığı araştırmada yüzde 43.2 ile Türkiye'nin en mutsuz kenti çıkan Tunceli'de halk bu araştırmanın gerçek anlamda yapılmadığın ve Türkiye'nin en modern kentlerinden olan Tunceli'de halkın büyük bölümünün mutlu olduğunu söyledi. Sokaktaki vatandaşlar, araştırmanın neye göre, hangi kritere göre yapıldığı bilmediklerini belirterek, "İşsizlik ve yaşam standardı bakımında mutsuzluk var. ama genel anlamda ve sevgi anlamında insanların büyük bölümü mutlu" dedi.

Tuncelili Ahmet Ateş, "Biz burada mutsuz yaşıyoruz. Neden mutsuzuz çünkü köylerimiz yakıldı, yıkıldı insanlar sürgün edildi. Devlet iş vermedi, yardım etmedi bu anlamda tabiki mutsuz insanlarız başka mutluyuz" dedi. Filiz Kaya ise , "Biz mutlu insanlarız, mutluyuz hem Dersim'de yaşamaktan hemde yaşamımızdan çok mutluyuz. Çevremdeki insanlar da gayet mutlu bu araştırma nasıl yapıldı bilmiyorum ama bizler mutluyuz" dedi. Ercan Karabulut, "Ben burada yaşamaktan, burada bulunmakta mutluyum yaşam anlamında da çok mutluyum bizim kentimiz yüksek standartlı ve çağdaş bir kent insanlar burada mutlu yaşıyor" dedi. Erdal Çiftçi ise işşsizlikten yakınarak, "İşsizlik ve hayat standartları anlamında mutsuzum. İş bulamıyorum işsizim ve bu yüzden hiçbir şekilde mutlu olamıyorum" dedi.
Hasret Aktaş, "Bizim kentimiz modern ve çağdaş bir kenttir. Bizler hayatın gerçeklerini iyi bilen iyi analiz eden insanlarız. Sosyal bir yapımız var, işsizlik ve yaşam standartı olarak memun değiliz ama yaşama bağlılık anlamında ben ve çevremdekiler mutlu. Mutsuz olanlar genel anlamda işsiz olan çevreler" dedi.



SİNOPLULAR ANKET SONUCUNDAN MEMNUN

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2013 yılı verilerine göre Türkiye’de en mutlu ilinin Sinop olduğu belirlendi. Sinoplular anket sonucundan memnun olduklarını söyleyerek, kentin doğal, tarihi ve kültürel özellikleri insanların birbirine olan anlayışlı tavrı ile sakin ve huzurlu bir yaşam sürdüklerini dile getirdi.

Türkiye’nin en kuzey ucunda bulunan 204 bin 568 nüfuslu Sinop Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan ’İl Düzeyinde Yaşam Memnuniyeti’ anketinin 2013 sonuçlarına göre insanların en mutlu olduğu il oldu. Mutlu olduğunu belirten kişilerin oranının yüzde 77,7 olarak gerçekleştiği belirtildi. Anket sonucu Sinopluları da memnun ederken vatandaşlar bu sonuca şaşırmadıklarını söyledi.

Sinop’ta yaşayan esnaflık yapan 24 yaşındaki Serhat Yılmaz, kentte insanların kolay iş bulabildiklerini söylelerek, "Sinop’ta bu zamana kadar tinerci, kapkaçı, hırsız arsız görmedim. Burada bir gelenek var insanların kapıları dahi açık kalır. İnsanlar birbirine güvenir. Huzurlu bir kenettir. Bundan dolayı mutluyuz" dedi.

Esnaf olan 50 yaşındaki Doğan Yılmaz, Sinop’un alkolik insanların birbirine saldırdığı, kapkaçlığın olduğu, hırsızlığın, terörün olduğu bir il olmadığını söyleyerek "Herkes birbirini tanıyor herkes hoşgörüyle davranıyor. Bu da toplumumuzu germiyor herkes mutlu. Karşıt görüşlü olsalar bile mutlular" diye konuştu.

Balıkçılık yapan 57 yaşındaki İbrahim Gündoğdu, mutlu olduğunu dile getirerek "Sinop çok güzel 3 tarafı denizlerle çevrili, mavinin içinde denizin ortasında yaşıyoruz. Emekli şehri, balığımız bol havamız güzel, herkes mutlu" diye konuştu.

Tiyatrocu 27 yaşındaki Gülbahar Karaduman, Sinop’un birbirine karşı anlayışlı olan mutlu insanların yaşadığı bir şehir olduğunu söyledi.