İstanbul Sarıyer'deki evinde 23 Mayıs'ta kalbine sıkılan kurşunla can veren OHAL eski Valisi Hayri Kozakçıoğlu'nun ölümüyle ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın verdiği takipsizlik kararının gerekçesi belli oldu. Soruşturma savcısı İsa Dalgıç'ın yazdığı karar gerekçesi, akıllarda soru işaretleri bırakan pek çok noktaya da ışık tutuyor. 

ANAHTAR İÇERİ DÜŞTÜ 

Takipsizlik kararında, kayıp olduğu iddia edilen oda anahtarının kapının üzerinde olduğu ve çilingir kapıyı açtığı anda odanın içinde yere düştüğü belirtildi. İfade veren çilingir Uğur E. anahtarla ilgili şunları söyledi: "Eve geldiğimizde kapı içerden kilitlenmişti. Yaptığım incelemede kapı anahtarının içeriden üstünde olduğunu anladım. Açmak için önce aynası ile kapı kolunu söktüm. Kapının iç kısmındaki anahtarı parmağım ile düzelterek ileri ittim. Anahtar bunun üzerine yere düştü." 

BARUT İZİ YOK ÇÜNKÜ… 

Savcılık odaya ilk girildiğinde otomatik panjurların kapalı olduğu tespitini yaptı. Bu sebeple de kapının maktul tarafından kilitlendiği ve dışarıdan başka bir kişinin girmesinin de mümkün olmadığı değerlendirildi. Olayda kullanılan silahın yatağın üzerinde ve maktulün sağ baldırı hizasında olduğu kaydedildi. Üzerinde pijamaları bulunan Hayri Kozakçıoğlu, battaniye beline kadar çekilmiş, ağzı açık uyur vaziyetteydi. Göğsünün sol bölgesinde kan vardı. Sol meme ucuna 2 santim mesafede kurşun yarası görüldü. Ölümün eski bakan Hayri Kozakçıoğlu'nun yatağının üzerinde bulunan silahtan ateşlenen kurşun sonucu gerçekleştiğini belirleyen savcılık, kullanılan silahın namlusu uzun olduğu için eski bakanın elinde atış artığı bulunamadığını değerlendirdi. Olay yerinden elde edilen silah üzerinde yapılan DNA incelemesinde ise Hayri Kozakçıoğlu'nun DNA'sı ile uyumlu bulgular elde edildi. Battaniye, çarşaf, yastık örtüsü ve terlik üzerinde de uyumsuz bir DNA tespit edilmedi. Tırnak arasından alınan örnekler de yabancı bir DNA bulunamadı. 

PİJAMADA ATIŞ ARTIKLARI.... 

Adli Tıp, ölümün bitişik atış sonucu gerçekleştiğini olay anında üzerinde bulunan pijama üstü giysinin yen uçlarında ve değişik bölgelerinde atış artıkları bulunduğunu rapor etti. Vücuda isabet eden kurşunun oluşturduğu yaranın tek başına öldürücü nitelikte olduğu kaydedildi. 

GÖMLEKTEKİ KAN BİR KADINA AİT
Adli Tıp raporuna göre Hayri Kozakçıoğlu'nun kanında alkol tespit edilemedi. Kanda ve idrarda uyuşturucu madde çıkmadı. Siyanür arayan uzmanlar, bu maddeye de rastlayamadı. Olay yerinde bulunan ve üzerinde "Haricen" ibaresi bulunan içi sıvı dolu cam damlalık üzerinde yapılan incelemede ise sıvının metanol değil etanol içerdiği belirlendi. Yapılan soruşturma sırasında evde hizmetli olarak çalışan Ulugay N.'nin gömleğinde kan lekesi bulunması şüphe çekmişti. Gömlek incelemeye alınmıştı. Fakat kriminal laboratuvarda yapılan incelemede bu kan örneğinin bir bayana ait olduğu Hayri Kozakçıoğlu'nun DNA'sı ile uyum sağlamadığı belirlendi.