Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), seçimden sonra ortaya çıkan tablonun ışığında, LRC Danışmanlık AŞ’ye iki farklı araştırma yaptırdı. Koalisyon seçenekleri konusunda değişik partilere oy vermiş seçmenin nabzı tutulurken, CHP’nin olası koalisyon pazarlıklarındaki tavrının ne olması gerektiği konusunda da sadece partiye oy verenlerin görüşlerine başvuruldu. Araştırma sonuçları, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kamuoyuna açıkladığı 14 maddelik koalisyon ilkelerinin belirlenmesinde etkili oldu.

‘ERKEN SEÇİM OLUMSUZ ETKİLER’

Kılıçdaroğlu’nun, Parti Meclisi toplantısında da kısaca söz ettiği ve vatandaşın önseçim istemediğini belirttiği araştırmanın detaylarına Habertürk ulaştı.Araştırmaya katılanlara, olası bir erken seçimin ekonomiyi nasıl etkileyeceği soruldu. Katılımcıların yüzde 42’si erken seçimin ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini belirtti. “Erken seçim ekonomiyi olumlu etkiler’’ diyenlerin oranı yüzde 22.3’te kaldı. Katılımcıların yüzde 52’si, erken seçimin dolar kurunu artıracağı görüşünü dile getirdi.

Araştırmada olası koalisyon seçenekleri için de vatandaşın nabzı tutuldu. Araştırmaya katılanların yüzde 25.5’i AK Parti-MHP koalisyonundan yana tercih kullandı. CHPMHP koalisyonu seçeneği yüzde 19.1 ile ikinci sırada yer aldı.

Muhalefet partileri tarafından dillendirilen CHP-MHP-HDP koalisyonu yüzde 17.4 ile tercih sıralamasında üçüncü sırada yer bulabildi. Araştırmada, olası CHP-HDP azınlık hükümetine yüzde 14.6 oranında destek çıkarken, seçmenin yüzde 11.2’si AK Parti’siz her formüle destek verdiğini beyan etti.

‘AK PARTİ AZINLIK HÜKÜMETİ’

Seçmenin yüzde 10.8’i AK Parti azınlık hükümetini tercih ederken, yüzde 10’u CHP azınlık hükümetinden yana görüş belirtti. Kamuoyunda en çok konuşulan ve “Büyük Koalisyon” olarak adlandırılan AK Parti-CHP koalisyon seçeneğine destek ise yüzde 8.3’te kaldı. Ankete katılanların yüzde 7.4’ü de AK Parti- HDP koalisyonuna olumlu baktıklarını belirtti.

İŞTE SEÇMENİN KOALİSYON TERCİHİ SIRALAMASI

 1- AK Parti-MHP: Yüzde 25.5

2- CHP-MHP: Yüzde 19.1

3- CHP-MHP-HDP: Yüzde 17.4

4- CHP-HDP Azınlık Hükümeti: Yüzde 14.6

5- AK Parti’siz herhangi bir seçenek: Yüzde 11.2

6- AK Parti Azınlık Hükümeti: Yüzde 10.8

7- CHP Azınlık Hükümeti: Yüzde 10

8- AK Parti-CHP: Yüzde 8.3

9- AK Parti-HDP: Yüzde 7.4