Kaynak Holding'e yönelik yürütülen soruşturma kapsamında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ifade veren paralel örgüte bağlı eski bir 'il imamı'nın itirafları, himmet paralarını aklamak için örgütün her türlü taktiği denediğini gözler önüne serdi.

SON ANDA ÖNLENDİ

Önceki gün kayyum atanan Kaynak Holding'ten para çıkışı ise dün yeni atanan yöneticiler tarafından farkedilerek önlendi..

MASAK ve BDDK uzmanları, kayyum atanmadan önce çok miktarda paranın Kaynak Holding kanalıyla yurt dışına aktarıldığını belirlemişti. Söz konusu faaliyet yürütülürken çok sayıda paravan şirket kurulduğu da belirlenmişti. Bu şirketlerden birinin kurucusu eski 'il imamı', savcılığa şunları anlattı:

“Örgütün içerisinde yıllarca imam olarak görev aldım. Bana para Kaynak Holding'den geldi. 20 bin TL'ye araba alıp 15 bin TL'ye zararına satıyordum. Maksat 'ticari faaliyet yapıyor gibi' görünmekti. Toplanan himmet paraları benim şirketim üzerimden toplanıp Kaynak Holding'e devrediliyordu. Bu paralar 'şirketin ticari faaliyetiymiş gibi' gösterilerek Bank Asya vasıtasıyla yurtdışınadaki çeşitli kurumlara gönderiliyordu.”

6 MİLYON LİRA TELAŞI

Öte yandan para trafiğine ilişkin ilginç bir detay daha ortaya çıktı. Geçtiğimiz gün Kaynak Holding'e kayyum atanınca paralel örgüte yakın bir şirket, aceleyle holding hesaplarından 6 milyon TL tahsil etmeye çalıştı. Şirket yetkilileri Bank Asya üzerinden talimat göndermek için uğraştı. Ancak Bank Asya'nın yeni görevlileri ve Kaynak Holding'e atanan yeni yönetimin bu şüpheli ödeme talimatını durdurduğu, ödemeyle ilgili gerekli incelemelerin devam ettiği öğrenildi.

Koza devede kulak

Kaynak Holding'in FETÖ'nün dünya üzerindeki varlığının yüzde 70'ine sahip olduğu iddia ediliyor. Holding bünyesindeki şirketlerden sadece birinin firari Akın İpek'in Koza Holding'ine eşdeğer olduğu düşünüldüğünde, paralelin amiral gemisinin ekonomik açıdan hangi boyutlara ulaştığı da açık bir şekilde ortaya çıkıyor.