Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'da gazetecilerin Fırat Kalkanı ve El Bab hakkındaki sorularını cevapladı.
Çavuşoğlu şunları söyledi:
"EL BAB HALKI EVİNE GERİ DÖNECEK"
Ben inanıyorum ki El Bab temizlendikten sonra birçok kişi geri dönecek ve kendi evine, şehrine dönüp hayatını sürdürecek.
Bugüne kadar 50 bine yakın Suriyeli, Fırat Kalkanı başladığı günden bu yana Türkiye'den bu bölgeye dönmüştür. Sayın cumhurbaşkanımızın vurguladığı başta ABD'lilere ve Avrupalılara anlatmaya çalıştığı şey budur.
Terörden arındırılmış bölge oluşturulunca Suriyelilere yardım etmiş oluruz. Bu işin insani boyutunu ihmal etmememiz lazım.
"MÜNBİÇLİ OLMAYANLAR MÜNBİÇ'İ TERK ETSİN"
Münbiç'in YPG'lilerden temizlenmesi gerekiyor. ABD ile ortak heyet gönderdik. Heyetin ziyaretinde bizim kendi heyetin içindeki arkadaşlarımızın tespiti var. Oradaki halkın hepsi aynı şeyi söylüyor. Münbiçli olmayanlar terk etsin. Buradaki mesaj YPG'ye. Oradaki insanları göçe zorluyor. Kendi kantonunu oluşturmaya çalışıyorlar.
Sürekli ABD'li dostlara "verdiğiniz sözü tutun, YPG'liler Fırat'ın doğusuna çekilecek sözü verdiniz" diyoruz. Bir önceki yönetim sözünde duramadı. Yeni yönetimden beklentimiz YPG'lilerden temizlenmesi.
"RAKKA OPERASYONUNUN PLANLAMASINI YAPIYORUZ"
Rakka operasyonunun planlamasını yapıyoruz. Kimler olmalı, kimler olmamalı. General Dunford Ankara'ya geldi. Her düzeyde Rakka'nın nasıl yapılabileceğini değerlendiriyoruz. Diğer ülkelerle de değerlendirme fırsatımız oldu. Doğru gruplarla kolay bir şekilde DEAŞ'ı temizleyebiliriz. Rakkalı insanlara güvenli şekilde teslim edebiliriz. Detaylı şekilde planlıyoruz görüşüyoruz.