Brüksel'de Pazar günü yapılacak zirvede Avrupa Birliği ile Türkiye sığınmacı krizine çözüm arayışları için masaya oturacak.

2015 yılına ağırlığı Suriye'den olmak üzere 900 bin civarında sığınmacının Avrupa'ya ulaştığı tahmin ediliyor.

Avrupa Birliği'nin krizin çözümü konusunda katkısı karşılığında Türkiye'ye vize sınırlamalarının yumuşatılması, mali katkı ve ABüyelik sürecinin hızlandırılması vaadinde bulunması bekleniyor.

Türkiye'den ise sınırlarının güvenliğini sağlaması ve Avrupa'da sığınma başvurusu kabul edilmeyen mültecileri geri alması beklenecek.

MİT tırları soruşturması kapsamında yaptıkları haberler nedeniyle tutuklanarak cezaevine gönderilen Can Dündar ve Erdem Gül, AB liderlerine yazdıkları mektupta bu zirvede sığınmacı krizine çözüm arayışının AB'nin insan hakları, basın ve ifade özgürlüğü duyarlılığına engel olmayacağını umut etmek istediklerini vurguladılar.

'İNSAN HAKLARI VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ HİÇE SAYIYORLAR'

Dündar ve Gül, mektupta, "Bu haftasonu buluşacağınız Türkiye Başbakanı ve onun temsil ettiği rejim, insan hakları ve basın özgürlüğünü hiçe sayan politikası ve uygulamalarıyla tanınıyor" ifadelerine de yer verdiler.

Cumhuriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın TIR'larıyla Suriye'ye silah sevkiyatı yapıldığına ilişkin görüntü ve haberleri yayımlayarak 'casusluk yapmak ve terör örgütüne yardım ve yataklık etmekle' suçlanıyorlar.