Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Suudi Arabistan ziyareti kapsamında, Suudi Arabistan İslam İşleri, Evkaf, Tebliğ ve İrşat Bakanı Dr. Salih Bin Abdülaziz ile görüştü. 

Ziyarette Görmez, İslam coğrafyasında yaşananlardan dolayı sadece Müslümanlar ya da İslam ülkelerinin değil, özellikle İslam dininin zarar gördüğünü belirterek, "Bugün ümmetin bütün çocukları ateşe doğru yürüyorlar. Hepimize düşen, öncelikle ümmetin çocuklarını ateşe düşmekten korumaktır" dedi.

"Ümmetin ocaklarına ateş düştüğünü, Bağdat, Şam, Sana ve Trablus gibi İslam başkentlerinden ateşler yükseldiğini" anlatan Görmez, Müslümanların tarih boyunca nice medeniyetler kaybettiğini hatırlattı. Görmez, "Sekiz asır Batı’yı aydınlatan Endülüs medeniyetini kaybettik. Maveraünnehir'de on asır Müslümanlar muhteşem bir medeniyet kurdu, onu kaybettik. Afrika'da nice İslam medeniyetleri kuruldu, şu anda hiçbiri kalmadı" ifadelerini kullandı. 

Müslümanların bugün aynı sorunları, tarih boyunca İslam'ın başkentliğini yapmış merkezlerde yaşadığına işaret eden Görmez, bu sorunlardan İslam dininin büyük zarar gördüğünü vurguladı. 

"Suriyeli çocukların eğitimiyle ilgili ciddi işbirliğine ihtiyacımız var"

Türkiye ve Suudi Arabistan'ın bazı konularda farklı düşünceleri ve görüşleri olabileceğini dile getiren Görmez, ancak ümmeti bu halden kurtarma konusunda her iki ülkenin de güçlü iradesi bulunduğunun altını çizdi.

Görmez, meselenin dini, ilmi, ahlaki ve fikri boyutlarının da çok önemli olduğunu, bunun hem alimlerin hem de dini müesseselerin sorumluluklarını artırdığını anlatarak, "Terör, şiddet ve tekfirin İslam'ın ana yolunu işgal etmemesi için daha fazla ilmi çalışmalara ihtiyaç var. Bu yüzden eğitim sistemimizi ve insan yetiştirme düzenimizi yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor" dedi.