Yasa gereği köylerin kapanarak mahalleye dönüşmesi ve imar planlarının büyükşehir belediyesi tarafından düzenlenecek olması, özellikle turizm merkezlerindeki turistik köylerdeki arsa fiyatlarına adeta doping etkisi yaptı.
Sektör temsilcileri, büyükşehirin gündeme gelmesinin bile fiyatları yüzde 15 artırdığını, büyükşehir kurulduğunda ise bu oranın yüzde 40'ı bulabileceğini bildirdi.

Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Yusuf Kenan Akkuş, yaptığı açıklamada, Muğla'nın büyükşehir olmasının, bölgelerine kendi iş dallarında ciddi katkı yaptığını söyledi. Marmaris ve çevresinin yüzde 75'sinin sit alanı olduğuna dikkati çeken Akkuş, ancak nerelerin sit, nerelerin kullanıma açık olduğunun sınırlarının net bir şekilde belirlenmediğini ifade etti.

Bundan dolayı bölgenin imar bakımından büyük sorunlar yaşadığını dile getiren Akkuş, "Şu ana kadar yapılan imar planları Ankara'nın güdümünde oluyordu. Planlar, bölgemizi tam bilmeyen insanların önderliğinde gerçekleştiriliyordu. Büyükşehir Yasası ile bölgemizi çok iyi bilenlerin bu işe iştirak etmeleri gündeme geliyor" dedi.

Özellikle köylerin imar planları dolayısıyla uzun yıllardır sıkıntılar yaşadığını vurgulayan Akkuş, büyükşehir vesilesiyle en uzun kıyı şeridine sahip Muğla'nın köylerinin ve koylarının atıl durumdan kurtulacağını kaydetti.

"YÜZDE 40'I BULACAK"

İlin büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla emlak alanında taleplerin artmaya başladığına işaret eden Akkuş, şöyle devam etti:

"Yatırımcılar bizleri arayarak neler yapabileceklerini soruyor. Talepte bulunanların sayısı son dönemlerde oldukça arttı. Bölgemiz yeniden yabancıların ilgisini çekmeye başladı. Bu da emlak ve arsa fiyatlarının geçtiğimiz birkaç seneye göre yüzde 15 oranında artışa neden oldu. Bahsettiğimiz fiyat artışları sadece büyükşehirin adının ortaya çıkmasıyla kaydedildi. Muğla tam olarak büyükşehir olduğunda ve teşkilatlanması tamamlandığında şimdilik yüzde 15 olan artış yüzde 40'ı bulacaktır."

Marmaris'in Türkiye'nin gözbebeği beldelerinden birisi olduğunu ve yatırımcıların ilgisini çektiğini belirten Akkuş, büyükşehir olduğu zaman hizmet kalitesi arttıkça yatırımcıların sayısının da artacağını dile getirdi.