Marmara Adası Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Özkaya, yaptığı açıklamada, adada karides avına uygun 30 büyük tekne bulunduğunu söyledi.
Bunlarla zaman zaman palamut ve lüfer avına da çıkıldığını belirten Özkaya, kasım aylarında sadece karides için açıldıklarını anlattı.

Türkiye'nin en iyi, kaliteli karidesinin Marmara Adası açıklarından elde edildiğine dikkati çeken Özkaya, şöyle devam etti:

"Ülkemizde karides kültürü yeni yeni tanınıyor, tüketimi de giderek artıyor. Turistik oteller ve sahil kentlerindeki lokantalarda karides güveçleri daha fazla talip ediliyor. Yılda ortalama 300 ton civarında karides yakalıyoruz. Taze olarak çıkarıldığı anda hemen kıyıya getirip canlı olarak şokladıktan sonra paketleyerek ilgili firmalara veriyoruz. İriliğine göre kilogramını 2,5 ila 10 lira arasında değişen fiyatlardan satıyoruz. Zaten aralığı fazla yok. Yani ya 2,5 lira oluyor ya da 10 lira."


"DENİZDEN ÇIKTIĞINDA FİYATININ 2,5 LİRA OLDUĞU BİLİNMİYOR"

Özkaya, yakaladıkları karideslerin büyüklerinin genellikle ihraç edildiği, küçük ve 2,5 liralık olanlarının ise iç piyasada tüketildiği bilgisini verdi.

Yurt içine pazarlanan karideslerin fabrikalarda işlendiğini dile getiren Özkaya, şunları kaydetti:

"Küçükleriyle büyükleri arasında tat olarak fark yok. Bir işçi günde 4-6 kilogram temizliyor, yevmiye olarak 50 lira alıyor. Kabuk ve diğer kısımları ayrılınca karideste yüzde 40 kayıp oluyor. Tabii ki işleme maliyetleri eklendiğinde kilogram fiyatı 2,5 liradan kat kat fazla oluyor. Lokantalara verildikten sonra fiyatlar katlanıyor. Yaklaşık 100 gram karidesten yapılan güveç, lokantalarda 30 liraya varan fiyattan satılıyor. Zaten en az 20 liradan alıcı buluyor. Kilogram olarak hesap edildiğinde 200-300 liraya denk geliyor. Karides lüks görünüyor ancak birçok karides sever, denizden çıktığında kilogram fiyatının 2,5 lira olduğunu bilmiyor."