İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Sami Çağlayan tarafından hazırlanan iddianamede, şikayetçi-şüpheli Mohammed Fadeldabbous'un olayın gerçekleştiği 1 Ağustos 2015 tarihinde ülkemizde turist olarak bulunduğu belirtildi. İddianameye göre olay şöyle gelişti: 


İrlandalı'ya sopa, saldaye ve tartı kilolarıyla saldırdılar

 

Mohammed Fadeldabbous Aksaray'dan Yusufpaşa'ya giderken şüpheli Şenol Palan'ın işlettiği Meydan Büfe isimli işyerinin buzdolabından su almak istedi. Ancak su almak isterken dolaptaki suların bir kısmı yere düştü. Bunun üzerine Mohammed Fadeldabbous ile Şenol Palan tartıştılar, tartışma kavgaya dönüştü. Şüpheli Şenol Palan etraftaki diğer seyyar satıcı ve esnaf olan şüpheliler Mohammed Raie ve Şerafettin Özbey ile birlikte tahta, sopa, sandalye, tartı kiloları ve benzerleriyle Mohammed Fadeldabbous'a saldırarak vücudunun değişik yerlerinden yaraladılar. Olay yeri güvenlik kamerası görüntüleri göre, şüpheliler tespit edildi.
 

"Kendisini savundu"

 

İddianamede, şikayetçi-şüpheli Mohammed Fadeldabbous'un "meşru müdafaa ve zorunluluk hali" olarak tanımlanan TCK'nin 25. maddesi uyarınca yasal savunma halinde kendisine yönelmekte olan saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırıyla orantılı biçimde defetmek suretiyle kendisini yumruklarını kullanarak savunduğu vurgulandı. Fadeldabbous'un kendisine demir tartı kilosuyla saldıran şikayetçi-şüpheli Şerafettin Özbey'i yumrukla darp ederek yaraladığı, Fadeldabbous'un ise kemik kırığına neden olacak şekilde yaralandığı anlatıldı.
 

Taktiri mahkemeye bıraktı

 

Şüphelilerin ifadelerinde kavga olayına karıştıklarını ve birbirlerini darp ettiklerini ikrar ettikleri ifade edilen iddianamede, şüphelilerin "Neticesi sebebiyle ağırlaşmış kasten yaralama" suçundan 5'er yıldan 7'şer yıla kadar hapislerini istedi. İddianamede, şikayetçi-şüpheli Mohammed Fadeldabbous'un ise "Kasten yaralama" suçunu işlediğinden 3 aydan 9 aya kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Ancak savcı, Fadeldabbous'un meşru müdafaa içerisinde hareket ettiğini gerekçe göstererek TCK'nin 25. maddesi uyarınca eyleminden ötürü ceza verilmemesini istedi, takdiri ise mahkemeye bıraktı. İddianame, kabul edilirse dava asliye ceza mahkemesinde görülecek.


TCK 25. Madde:

 

Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez