Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Ankara Büyükelçisi Halife Şahin El-Marar’ın izinli olması sebebiyle Büyükelçilik Maslahatgüzarı Havle Ali el-Şemsi Dışişleri Bakanlığına çağrıldı ve BAE Dışişleri Bakanı Abdullah Bin Zayed’in Medine savunmasıyla tarihe geçen Fahreddin Paşa hakkında sosyal medyada paylaştığı ifadelere ilişkin duyulan rahatsızlık iletildi.

BAE Dışişleri Bakanı Zayed, Twitter’da bir kullanıcının, Medine müdafisi Fahreddin Paşa’nın yerel halka karşı suç işlediğini iddia eden mesajını tekrar paylaşmıştı.

NE OLMUŞTU?


Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed, Medine Müdafaası kahramanı olarak bilinen Osmanlı Paşası Fahreddin Türkkan'ı 'hırsız' olarak niteleyen bir tweeti paylaştı. Söz konusu twette 'İşte Erdoğan'ın dedelerinin Müslüman Araplarla ilişkisi buydu' ifadeleri yer alıyor. 


(Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed)

'SENİN CEDDİN NEREDEYDİ'


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abdullah bin Zayed'in ifadelerinin ardından açıklama yaparak 'Müslümanların zulüm ve saldırı altında olduğu bir dönemde zalimlerin yanında olmayı marifet sayanların Fahrettin Paşa'yı hedef almaları tesadüf değildir. Fahrettin Paşa Medine koruması yaparken senin ceddin neredeydi? Fahrettin Paşa'nın kararlı duruşu, direnişi takdire şayandır. Paşa hicaz bölgesindeki İngiliz kuşatmasıın daralması üzerine peygamberimize ait mukaddes emanetleri İstanbul'a göndermiştir.
Önce haddini bil! Sen demek ki bu milleti tanımamışsın. Erdoğan'ı da tanımamışsın Erdoğan'ın ceddini hiç tanımamışsın.  Ama biz sizin ne tür garabetler içinde olduğunuzu gayet iyi biliyoruz' demişti.

MASLAHATGÜZAR NEDİR?

Maslahatgüzar kısaca Büyükelçi'nin bulunmadığı ülkelerde onun görevlerini üstlenen memur anlamına geliyor.

Bu statü, 1961'de Viyana'da imzalanan "Diplomatik İlişkiler Üzerine Viyana Konvansiyonu"nda belirlenmişti.