Türkiye genelinde yaklaşık 80 bin kişinin devlette toplam 13 milyon TL'nin üzerinde bir alacağı bulunuyor...

Sosyal Güvenlik Kurumu, rapor paraları ve cenaze yardımları gibi belli bir takım ödeme ve yardımı hak sahiplerinin alması için anlaşmalı bankalara yatırıyor. Ancak Sosyal Güvelik Kurumu'ndan aldığımız bilgiye göre, yapılan 1 milyar TL'nin üzerindeki ödemeden yaklaşık 13 milyon TL'lik bir bölümü hak sahipleri tarafından teslim alınmazken, bu paralar aracı kurumların kasalarında halen hak sahiplerinin kendilerini alacağı günü bekliyor...

SGK, tarafından her yıl milyonlarca kişiye, rapor paraları, emzirme yardımları, cenaze, tıbbi malzeme ödemeleri, ilaç ödemeleri, yolluk ve diş ödemeleri gibi birçok başlık altında ödeme yapılıyor.

EN FAZLA ÖDEME YAPILAN İKİ KALEM

Yapılan ödemeler arasında en fazla payı ise iş görmezlik raporları ile cenaze yardımları sırtlıyor...

- İş görmezlik ödeneğinden 3 ay primi yatırılmış tüm vatandaşlar yararlanabiliyorken, ödeme kapsamına; çalıştığı işyerinde kaza geçirenler, meslek hastalığına yakalananlar, geçici rahatsızlık yaşayanlar ile hamile bayanlar giriyor ve çalışılmayan her gün için SGK, bu durumda olanlarlar için rapor parası ödüyor.

- Öte taraftan vefat eden sigortalı veya emeklinin geride kalanlarına da devlet aylık bağlayarak sahip çıkmanın yanı sıra cenazenin kaldırılabilmesine yönelik cenaze yardımı yapıyor. Bu yardımdan faydalanmak isteyen hak sahiplerinin ise ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile SGK'ya başvuruda bulunmaları yetiyor.

BİNLERCE KİŞİ ALMAYI YİNE UNUTTU!

Ancak bu zamana kadar basın aracılığı ile yapılan onca çağrıya ve SMS ile yapılan kişiye özgü bildirimlere rağmen yine binlerce kişi devlet tarafından, tarafına yatırılan paraları ilgili kurumlara giderek teslim almadı. SGK verilerine göre Türkiye genelinde yaklaşık 80 bin kişi parasını teslim almadı ve söz konusu ücretlerin toplamı 13 milyon TL'yi aştı.

11 MİLYON TL KASADA HAK SAHİPLERİNİ BEKLİYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından iş göremezlik ödemeleri uygulaması kapsamında 01.01.2013 - 30.09.2013 tarihleri arasında 2 milyon 456 bin 313 kişiye ödenmek üzere aracı bankaya toplam 960 milyon 537 bin TL para gönderildi. Fakat 2,5 milyon kişi arasından 75 bin 934 kişi ilgili bankaya giderek parasını teslim almadı. 6 aylık bir bekleme süresi sonrasında hak sahiplerince teslim alınmayan 11 milyon TL'lik bir rakam SGK'ya geri gönderildi.

3 BİNE YAKIN KİŞİ ACISINA DALDI PARASINI UNUTTU

Öte yandan cenaze yardımı ödemelerinde de çok ciddi bir rakam hak sahiplerince teslim alınmadı. Yakınını kaybettikten sonra SGK'ya dilekçe ile başvuru yapan 79 bin 787 kişinin adına çıkartılan toplam 40 milyon 301 bin TL'lik ödeme içinden 2 bin 977 kişi hakkına düşen payı almazken, 1 milyon 103 bin TL ise SGK'ya geri iade edildi. SGK tarafından ödenen cenaze yardımının tutarı ise 2013 yılı için 386 TL olarak belirlendi.

HAK SAHİPLERİ DİKKAT: PARANIZ ZAMANAŞIMINA UĞRAYABİLİR!

Hak sahipleri tarafından Türkiye'nin her yerindeki Ziraat Bankası şubelerine gidilerek nüfus cüzdanı ile alınabilecek olan ödemelerin, SGK tarafından bankaya yatırıldıktan sonra 6 ay içinde hak sahipleri tarafından teslim alınmaması halinde bu para tekrardan banka tarafından SGK'ya iade ediliyor. Böyle bir durum ile karşılaşanların ise SGK il müdürlüklerine başvurmaları halinde paralarını alabileceklerini söyleyen SGK yetkilileri, söz konusu paraların 5 yıl içinde alınmaması halinde tamamıyla SGK'ya devredileceğinin de uyarısını yapıyor....

UNUTKANLAR BÜYÜKŞEHİRLERDE

Parasını almayı unutanların büyük çoğunluğu ise İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirlerde yer alıyor. SGK tarafından ödemesi teslim alınamayan toplamda 13 milyon TL'yi bulan paranın içinde en küçük meblağ 100 TL'yi geçmezken en yüksek rakam ise binlerce TL ile ifade ediliyor.

TIKLA ÖĞREN!

Binlerce kişi SGK'dan alacağının olup olmadığını SGK'dan  sorgulayabiliyor ve SGK il müdürlüklerine yapacağı şahsi başvurular ile öğrenebiliyor...