15 Temmuz gecesi başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin ardından gözler yarın Ankara'da olacak. Yarın toplanacak MGK'nın ardından Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanacak. Beştepe'de yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılacak Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu toplantılarında; Gülen camaatinin devletteki kadrolarının tasfiyesinin yanı sıra vakıf ve benzeri kontrolünde tuttuğu diğer yapılarına da darbe indirecek önemli kararların alınması bekleniyor. İşte o kararın ipuçları...
Dünya'nın haberine göre MGK ve Bakanlar Kurulu’na sunulacak iki düzenlemeden ilki, kanlı darbe girişimi ile terör örgütünün mensuplarının soruşturma ve yargılanmasına yönelik merkezi bir yapının kurulması olacak. Bu yapı, darbe ve terör örgütü mensuplarına yönelik özel bir soruşturma ve yargılama usulünü uygulayacak. Buna uygun gerekli yasal ve ikincil mevzuat düzenlemesi için hazırlıklar başladı. Darbe girişiminin, TSK, yargı, MİT, emniyet, diğer sivil kamu kuruluşlarından iştirakçilerinin bulunması; bu kurulların her biri farklı soruşturma ve yargılama usullerine sahip olması nedeniyle büyük zorluklar doğacağı değerlendirildi. Bunun aşılması için deneyimli kolluk kuvvetlerinin de dahil edilebileceği bir merkezi soruşturma ve buna uygun bir yargılama usulü oluşturulması kararlaştırıldı. Tek bir noktadan soruşturma yapılabilmesine imkan verilmesi amaçlandı. Bu yeni soruşturma ve yargılama usulünün terör örgütü mensupları için de uygulanabilir olarak tasarlanması kararlaştırıldı. 
PERSONEL REJİMİ 
İşareti daha önce verilen kamu personel rejimi değişikliğinin de kapsamının bu yeni olgu ışığında genişletilmesi önerilecek ikinci önemli konu olarak ortaya çıktı.Buna göre, uzun süredir gündemde olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesindeki personel rejimi, diğer kamu kurum ve kuruluşlarını da kapsayacak şekilde ele alınacak. TSK, Emniyet, yargı, kamu iktisadi teşekkülleri, üniversitelere ilişkin personel rejimleri de gözden geçirilecek. Bütün bunlarda ortak olmak üzere illegal yapılarla ilişkili olduğu ispatlananların işten atılması kolaylaştırılacak. İşe girişlerde mümkün olduğunca kapsamı geniş şekilde merkezi bir yapı kurulacak. Bu kuruluşlarda işe gireceklerin güvenlik soruşturmaları daha derinlere inebilecek.
'PİYASALAR OLUMLU KARŞILYACAK'
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Bloomberg HT kanalında soruları yanıtladı. Darbe ihtimalinin artık tamamen sıfırlandığını, bu gelişmenin yerli ve yabancı yatırımcı için olumlu algılanacağını ve yatırımcı davranışlarına yansıyacağını belirten Canikli, Merkez Bankası'nın faiz kararı ile ilgili, "Merkez Bankası son derece yerinde faiz kararı vermiştir. 25 baz puanlık faiz indirimi kalıcı risk oluşmadığının ilanıdır" dedi. Canikli yarın açıklanacak kararların sıkıyönetim ve İstiklal Mahkemeleri kurulmasıyla ilgili değil, istikrarsızlık kaynağının tamamen defedilmesine yönelik olacağını vurgulayarak, kısa sürede her yatırımcı için esnek ve uyumlu teşvik mekanizmasını devreye sokacaklarını söyledi. Ayrıca Canikli, açıklanacak kararların piyasaların olumlu karşılayacağını belirtti.
ERDOĞAN'IN DANIŞMANI ERTEM: SPEKÜLASYONLAR DARBECİLERE HİZMET EDİYOR
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, yarın alınacak MGK kararı ile ilgili olarak Twitter hesabından açıklama yaptı. Ertem Twitter mesajında, "Sayın Bakanın söylediği gibi bu karar, piyasalara dolaylı ya da doğrudan kısıt getirecek bir perspektif içermiyor. Tam aksine ... darbecilerle, ülkemize yönelen anti-demokratik saldırı ile mücadeleyi içeren önlemler olacaktır. Bazı haberlerde iddia ... maksatlı bazı çevrelerce iddia edildiği gibi sermaye, emtia giriş çıkışları ile ilgili bir düzenleme ya da piyasayı etkileyecek... piyasayı dolaylı etkileyecek, en ufak bir kısıt bile yoktur. Bu maksatlı haberleri ve spekülasyonları yapanlar darbecilere hizmet ediyor" ifadelerini kullandı.
ERDOĞAN VE YILDIRIM AÇIKLAMIŞTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam yaptığı açıklamada, "Hükümetimiz şu anda önemli bir hazırlığın içinde. Çarşamba günü inşallah Milli Güvenlik Kurulu'muzu toplayacağız. Sonra da bir Bakanlar Kurulu toplantısı yapacağız ve önemli bir kararı açıklayacağız, şimdi burada açıklamayacağım" demişti. Başbakan Binali Yıldırım da, bugün, "Yarın önemli kararlar alacağız. Artık kaybedecek zamanımız yok. Neyin nasıl yapılması gerektiğini biliyoruz. Bu olağanüstü şartlardan kurtulmanın yolunun ne olduğunu biliyoruz.Yarını bekleyelim. Çok güzel kararları vatandaşımızla paylaşacağız"
dedi.