İzmir'de, terör örgütleri FETÖ ile PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen, tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD'li rahip Andrew Craig Brunson, bugün 4. kez hakim karşısına çıktı.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde kurulan İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 10.30'da başlayan duruşmayı ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier de izledi. Brunson, mahkeme salonunda sanık bölümüne alınırken eşi Norine Brunson ve avukatı İsmail Cem Halavurt da kendilerine ayrılan bölüme geçti. Davayı izleyenler arasında New York Hristiyan Kilisesi pastörlerinden William Devlin de vardı.

İzmir'de 4. kez hakim karşısına çıkan ABD'li rahip Brunson'ın kimlik tespitinin yapılmasıyla duruşma başladı. Tanık olarak ifade veren Büşra Fatma Ün, tekerlekli sandalye milli takımında tenisçi olduğunu, daha önceden tanımadığı Brunson hakkındaki suçlamaları bilmediğini, eski milli takım menajeri D.F.'nin Brunson'ın kilisesine gittiğine ilişkin bilgisi bulunduğunu söyledi.

'BU İDDİAYI İLK DEFA DUYDUM'

Mahkeme başkanının, "Doktor olan J.F.'nin terör örgütü PKK mensuplarının, Suriye'den yaralı olarak geldiği ve bunları tedavi etmesinin ardından Suriye'ye gönderildiğine ilişkin iddialar hakkında bilgi sahibi misiniz?" sorusu üzerine Büşra Fatma Ün, "Böyle bir iddiayı ilk defa burada duydum" yanıtını verdi. Bunun üzerine söz verilen Brunson, PKK ile hiçbir bağlantısının olmadığını ve hiçbir PKK mensubuyla da tanışmadığını söyledi. 

Mahkeme başkanı, önceki duruşmada tanık olarak beyan veren L.K.'nin, "2016'da FETÖ'nün darbe girişiminin ardından bazı FETÖ mensuplarının Konak'taki bir evde barındırıldığını Y.D'den duydum" ifadesinin ardından L.K. ile Y.D.'yi duruşmada yüzleştirdi. Tanık Y.D., "O evde sadece Koreliler kalıyordu. L.K.'ye, FETÖ'cülerle ilgili hiçbir şey söylemedim. FETÖ'cüleri hiç görmedim" dedi. Bunun üzerine L.K., "Daha önceki ifademde Y.D'nin bunu söylediğini ilişkin bir şey demedim. Önceki ifademde, Y.D.'nin evinin o eve yakın olmasından bu kişinin mahkemeden dinlenilmesini istemiştim" şeklinde konuştu. 

Tanık V.S. ise 2011'de İstanbul'dan İzmir'e taşındığını, Alsancak'ta bir kiliseye girdiğini, kilisedeki L.K. aracılığıyla oradaki insanlarla tanıştığını, kiliseye gidip gelen Suriye uyruklu "Agit" diye birini tanıdığını anlattı.

TANIKLARDAN BİRİ ÖNCEKİ İFADESİNİ DEĞİŞTİRDİ

Mahkeme başkanının, "Agit'in Suriye'de bomba eğitimi alarak terör örgütü PYD adına faaliyet yaptığını biliyor musun? Bunu, L.K.'nin senden duyduğuna ilişkin bir iddia var. Konu hakkında ne diyeceksin?" demesi üzerine V.S. şöyle konuştu:

"Ben de bunu L.K.'den duydum. Ev sohbetinde duymuş olabilirim. Biz milliyetçi gençleriz. İnancımız ne olursa olsun devlet söz konusu olduğunda tavrımız bellidir. L.K. bunlar için 'Bombacı bunlar, terörist' diye söylüyordu. Ama bunları şaka olsun diye söylüyordu. L.K., beni, 'Onlarla fazla yüz göz olma' tarzında uyarıyordu." 

Tanık V.S.'nin, bahsedilen kişinin bomba eğitimi aldığına ilişkin net bilgisinin olmadığını söylemesi üzerine söz alan L.K, "Şu an çok şaşkınım. Ne söyleyeceğimi bilemiyorum. V.S. bir sohbette Agit'in bomba eğitimi aldığını bana söyledi ama o da benden duyduğunu söyledi. Şimdi şaşkınım. Agit'in bomba eğitimi aldığı aktarılmıştı" ifadelerini kullandı. "Serhat" kod adlı gizli tanığın, "Brunson ile Manisa'da açılan bir kilisenin arasında organik bağ var. Brunson, kilisedekilere bazı talimatlar veriyordu" iddiasına karşın bu duruşmada tanık olarak dinlenilen S.C, Manisa'daki kilisede rahip olarak görev yaptığını, Brunson'un bu kiliseyle doğrudan bir bağının olmadığını öne sürdü. S.C., Manisa'daki kiliseyi 2014'te açtıklarını ve Brunson'un bunda katkısı olmadığını savundu. 

"Serhat" kod adlı gizli tanığı tanıdığını iddia eden S.C., "(Serhat) sorunlu biri olduğundan İzmir'deki Diriliş Kilisesinden kovulunca Manisa'daki kiliseye geldi. Bu kişi daha sonra buradan da kovuldu. Mayıs 2017'de 'Serhat' yine kilisemize geldi. Polis yardımıyla onu kilisenin dışına çıkarttık. 'Serhat' sonra bana 'Pişman olacaksınız, kazanan ben olacağım. Sizi şikayet edeceğim' tarzında mesaj attı. Bu gizli tanık, bize düşman gözüyle baktığından, Diriliş Kilisesi ile işbirliği içerisinde olduğumu düşünüyordu" şeklinde konuştu. Tanık S.C., duruşma savcısının, "İzmir'deki bir yardım ofisinde, Suriye'den gelen mültecilere yardım edildiğine ilişkin bilgin var mı? 'Hristiyan olanlara yardım edilirdi, olmayanlara yardım edilmezdi' diye bir iddia var. Bunun hakkında bir bilgin var mı?" sorusunu "Bilgim yok" diye yanıtladı. 

S.C.'ye hiçbir zaman talimat vermediğini savunan Brunson ise "S.C. ile hiçbir zaman çalışmadım. Diriliş Kilisesi'nde sadece birkaç kez görmüşlüğüm var" dedi.

SAVCI MÜTALAASINI VERDİ, BRUNSON SAVUNMASINI YAPTI

Verilen öğle arasının ardından tekrar devam edilen davanın duruşmasında, savcı esas hakkındaki mütalaasını verdi.

Savcı, Brunson için adli kontrol şartlarının kaldırılmasını ve ''örgüte üye olmak''tan 5-10 yıl hapis talep etti. Savcının ayrıca soruşturmanın genişletilmesi talebi de olmadı.

Rahip Brunson ise savunmasında, "Masumum, Türkiye'yi seviyorum, beraatimi istiyorum" dedi.

BRUNSON'A 3 YIL 1 AY 15 GÜN CEZA

Mahkeme heyeti, verilen aranın ardından kararını açıkladı. Heyet, Brunson'a, TCK'nın 220/7 maddesi gereğince 3 yıl 1 ay 15 gün  hapis cezası verirken, hükümle birlikte sanığın ev hapsi ve yurt dışı yasağını kaldırdı.

AVUKATI KARARI YORUMLADI

Duruşma sonrası gazetecilere kısa bir açıklama yapan Brunson'ın avukatı İsmail Cem Halavurt, "Şu an evine gidiyor. Kararın okunmasıyla birlikte artık özgür. İstediği yere gidebilir. Küçük bir ceza verildi. Yattığı süre neredeyse karşılıyor cezayı. Dolayısıyla adli kontrol de kaldırıldı, dolayısıyla müvekkilim artık özgür.Bu mahkumiyeti de kabul etmiyoruz, temyize gideceğiz " şeklinde konuştu.

Birçok yerli ve yabancı basın kuruluşu da salonun dışında mahkemeden çıkacak kararı bekledi.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier da (ortada)

New York Hıristiyan Kilisesi pastörlerinden William Devlin

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

25 Temmuz 2018 tarihinden bu yana sağlık sorunları nedeniyle ev hapsinde tutulan ABD'li rahip, duruşma öncesi Brunson, İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler tarafından Alsancak'taki evinden saat 05.30 sıralarında yoğun güvenlik önlemi ile alındı.

Dolar günlerdir Papaz Brunson davasından çıkacak kararı bekliyordu. Uzmanlar Rahip Brunson serbest kaldığı taktirde kurun 5.70'lere kadar ineceğini söylüyorlardı. Rahip Brunson kararı saat 16.30 sıralarında açıklanınca gözler dolara döndü. Dolar kuru bir anlığına düşer gibi olduktan sonra fırlayınca herkes şaşkına döndü.

Rahip çıktı dolar fırladı: İşte rahip Brunson'ın serbest kaldığının açıklandığı anda kurun geldiği nokta:

Karar açıklanmadan önce dolar : Rahip Brunson davasında savcı mütalaasını vermeden önce dolar kuru 5.89'a kadar inmişti. Mütalaa rahibin serbest kalacağına işaret edince de kur bu rakamlardan biraz daha aşağı indi. 

İşte saat saat dolar kurunun gün içindeki şaşırtıcı yolculuğu:

Saat 12.50 dolar kuru : 

Saat 11.30 dolar ve euro:

Saat 10.50 dolar kuru:  

Saat 10.15 dolar ve euro : Rahip davası başlamak üzere dolar 5.90 eşiğinde direnç buldu. 
dolar ve euro kaç lira

Saat 09.40 dolar ve euro rakamı 
dolar bugün ne kadar

Altın fiyatları ne kadar? : Altın fiyatları güne 231 liradan başlamıştı. Çeyrek altın serbest piyasada 381 liradan satılırken, yarım altının fiyatı 762 liraydı. Gün sonunda çeyrek altın 380 lira, gram altın 233 lira oldu.